Вісник № 43
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/33254
Переглянути
Документ Абсорбционная очистка газов от диоксида серы с использованием отходов содового производства(НТУ "ХПИ", 2008) Цейтлин, Моисей Абрамович; Райко, Валентина Федоровна; Дассуки, М. Э.Розглянуто застосування дистиллерной суспензії (відходу) содового виробництва як абсорбенту для вловлювання оксидів сірки зі викидних газів паливовикорисовуючих установок. Досліджено вплив температури, а також витрат суспензії й газу на коефіцієнти масопередачи для провальної тарілки. Оцінено вплив на процес абсорбції діоксиду вуглецю, що протікає паралельно. Отримано розрахункові рівняння для визначення коефіцієнтів масопередачи по діоксидам сірки й вуглецю.Документ Бактерицидні властивості діацилгліцеринів ω-3 ненасичених жирних кислот(НТУ "ХПІ", 2008) Некрасов, Павло Олександрович; Решетняк, Н. В.В роботі отримано лляну олію, що збагачено діацилгліцеринами, шляхом ферментативної етерифікації та гліцеролізу відповідно за допомогою іммобілізованих препаратів ліпаз Ліпозим RM IM та Новозим 435 ("Novozymes", Данія). Досліджено бактерицидну дію одержаного продукту.Документ Безопасность работы при использовании различных видов мониторов(НТУ "ХПИ", 2008) Дзюндзюк, Б. В.; Стыценко, Т. Е.; Хондак, И. И.В статті розглядається важливість проблеми вибору різних типів моніторів, принцип роботи яких базується на основі електронно-пучковій трубці та рідкокристалічній матриці з точки зору безпеки життєдіяльності. Приводяться необхідні рекомендації користувачам з урахуванням впливу різноманітних небезпечних та шкідливих чинників на здоров’я та працездатність людини для різних видів діяльності.Документ Валки для виготовлення профілів із травленої заготівки і заготівки з покриттям(НТУ "ХПІ", 2008) Юрченко, О. А.; Олійник, Г. В.Досліджено стійкість валків для виготовлення гнутих профілів з матеріалів, схильних до налипання на інструмент. Показано, що найбільш високу стійкість мають валки з литої графітизованої сталі. Встановлено оптимальний хімічний склад даної сталі.Документ Варьирование параметров периодической прокатки с учетом истинных границ выхода и поперечного течения металла в нестационарном очаге деформации(НТУ "ХПИ", 2008) Крюков, Ю. Б.Виконано аналіз кінематики нестаціонарного осередка деформації з використанням методу, заснованого на законі збереження енергії. Межі нестаціонарного осередка деформації визначалися за законом збереження мас із урахуванням потоку зсуву металу, викликаного переміщенням границь у часі. При цьому положення перетину виходу визначалося варіюванням рівняння, що зв'язує координату положення перетину виходу з поздовжньою швидкістю металу в цьому перетині.Документ Визуализация как информационная система поддержки принятия решений на примерах проектирования и производства поршней(НТУ "ХПИ", 2008) Максимова, М. А.; Чигрин, А. В.; Белогуб, Александр ВитальевичРозглядаються питання візуалізації при проектуванні поршнів і вузлів ДВС, основні тенденції візуалізації поршнів і процесів, що відбуваються при роботі ДВС, основні програмні засоби здобуття статичних і динамічних зображень, подальше вживання отриманого візуального матеріалу. Проведений аналіз різних підходів до процесів візуалізації різних технічних рішень на різних етапах проектування і виробництва поршнів і вузлів ДВС, описані деякі технічні і програмні рішення, що дозволяють істотно скоротити як час здобуття візуального матеріалу, так і час проектування виробу.Документ Використання купажованого жиру в технології нових маргаринів(НТУ "ХПІ", 2008) Пешук, Л. В.; Радзієвська, І. Г.В останні роки дослідженням складу і властивостей жирових харчових продуктів приділяється все більше уваги у зв’язку з їх впливом на здоров’я людини та на розвиток ряду захворювань, пов’язаних з порушенням ліпідного обміну. Навідміну від традиційних маргаринів, головним компонентом запропонованої нами маргаринової продукції є купажі свинячого та яловичого жиру з рослинними оліями. Відповідно до кондитерського призначення ми пропонуємо рецептури столового маргарину з купажем легкоплавкого свинячого жиру, а рецептуру кулінарного маргарину – з купажем більш твердого яловичого жиру.Документ Выбор материала при проектировании литьевой формы(НТУ "ХПИ", 2008) Второв, Е. П.; Сотник, С. В.; Бойко, Е. А.Рассмотрены вопросы, связанные с конструированием литьевых форм; выбор материала для изготовления ЛФ с учетом особенностей изготавливаемого изделия и т. п.; современные методы технологии обработки металлов для ЛФ, новые материалы и сплавы, способные обеспечить необходимые точность, шероховатость оформляющей поверхности и прочность деталей в литьевой форме. Это обеспечило возможность дать рекомендации по использованию марок сталей, выпускаемых в настоящее время.Документ Дослідження впливу дії тепла на фракційний склад білків соняшникового шроту(НТУ "ХПІ", 2008) Котелевська, А. А.; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Конєв, М. Д.У статті розглянуті недоліки традиційного способу переробки насіння соняшнику. Обгрунтовано доцільність нової технології виділення олії та харчових білків із безлушпинного ядра соняшнику методом плющення та прямої екстракції залишків олії у пелюстці органічним розчинником при температурі, яка не перевищує 70 ºС. Досліджено вплив дії тепла на фракційний склад білків соняшникового шроту. Проаналізовано результати досліджень.Документ Дослідження поверхнево-активних властивостей продуктів переетерифікації етилових естерів лимонної кислоти із харчовими жирами(НТУ "ХПІ", 2008) Демидов, Ігор Миколайович; Златкіна, Г. І.У статті розглядається спосіб одержання харчових поверхнево-активних речовин за допомогою процесу переетерифікації харчових жирів з продуктами етерифікації лимонної кислоти та абсолютного етилового спирту. Проаналізовані результати експерименту, досліджені властивості одержаних продуктів методом вимірювання міжфазного натягу системи "вода-олія" та вивченням стійкості емульсій на їхній основі.Документ К вопросу экстрагируемости сопутствующих веществ в процессе этанольной экстракции(НТУ "ХПИ", 2008) Петик, Игорь Павлович; Мазаєва, О.; Федякина, Зоя Павловна; Семенова, Д.; Сидорова, Н.Подана стаття має за ціль, по-перше, показати сутність екстрагуємості супутніх речовин в процесі етанольної екстракції, зокрема, вилучення фенольних сполук з соняшникового шроту з використанням етилового спирту в якості розчиннику; по-друге, стаття містить висновки щодо робіт з визначання жирнокислотного складу "вичерпної" та "залишкової" масличності соняшникового шроту та отриманого з нього білку та інших робіт.Документ Масла и маслосодержащие продукты. Определение бенз[a]пирена методами ВЭЖХ и ГЖХ-МС(НТУ "ХПИ", 2008) Левчук, И. В.; Кищенков, А.Разработана методика качественного и количественного определения бенз[a]пирена в маслах и масложиросодержащих продуктах методами ВЭЖХ и ГЖХ-МС. Установлено, что флуоресцентный и масс-селективный детекторы обладают высокой селективностью при анализе ПАУ. Достоверное количественное определение ПАУ возможно только при условии применения внутреннего стандарта. Положительные результаты, полученные методом ВЭЖХ, необходимо подтверждать методом газовой хроматомасс-спектрометрии.Документ Массообмен в твердой частице MgCO₃ при обжиге в атмосфере с многокомпонентной газовой смесью(НТУ "ХПИ", 2008) Сердюков, О. Э.; Питак, Инна Вячеславовна; Шапорев, Валерий ПавловичМакрокінетична модель перетворення твердої частки, що реагує з багатокомпонентною газовою сумішшю, побудована при довільних співвідношеннях між швидкостями масообмінних стадій процесу перетворення (сорбції, розчинення й дифузії вихідних і кінцевих продуктів).Документ Методика компьютерного проектирования универсальных калибровок валков с использованием ящичных калибров(НТУ "ХПИ", 2008) Медведев, В. С.Розглянута формалізована методика комп'ютерного проектування універсальних калібровок валків з використанням ящичних калібрів у чернових клітях сортових станів, що базується на методі аналізу та відсіву варіантів. Проектування проводиться за допомогою пошагових поцедур, рухаючись по кожній гілці "дерева" калібровки.Документ О новых направлениях развития курсов безопасности жизнедеятельности и гражданской обороны в высшей школе(НТУ "ХПИ", 2008) Донской, Д. Л.В статті розглянуті нові напрямки розвитку таких дисциплін як "Безпека життєдіяльності" (БЖД) та "Цивільна оборона" (ЦО) в сучасних умовах. Показана зростаюча значущість цих предметів в освіті сучасних інженерів у в’язку з ускладненням устаткування, зростання ціни помилки і високою ступінню зносу обладнання. Розглядається місце дисциплін у вирішенні проблем загальнодержавного масштабу – демографічної ситуації.Документ Определение параметров и мест включения бесконтактной коммутационно-регулирующей аппаратуры в системах электроснабжения(НТУ "ХПИ", 2008) Полищук, В. Н.; Хомутова, Е. Л.; Рой, В. Ф.Аналізується можливість використання безконтактно-регулюючої апаратури в мережах електрозабезпечення промислових підприємств. Пропонується методика розрахунку струмообмежуючих резисторів для схем з шунтовим ввімкненням.Документ Отримання математичної моделі з використанням різноманітних гіпотез про характер залежності властивостей соусів на емульсійній основі від властивостей інгредієнтів(НТУ "ХПІ", 2008) Чоні, І. В.В статті пропонується методика дослідження соусів емульсійного типу побудована на досить простих припущеннях про характер функціональної залежності між параметрами процесів, що досліджують.Документ Перспективні технології переробки олієжирової та відновлюваної сировини в поверхневоактивні речовини та палива(НТУ "ХПІ", 2008) Мельник, Анатолій Павлович; Сенишин, Я. І.; Крамарев, Сергій Олегович; Матвєєва, Тетяна ВікторівнаРозглянуті шляхи отримання поверхнево-активних речовин та вуглеводнів з відновлюваної речовини. Розроблені технології отримання інгібіторів корозії дизельного палива та низки реагентів для нафтогазової та інших галузей.Документ Побудова деяких геометричних тіл у диметрії(НТУ "ХПІ", 2008) Журило, Алла ГригорівнаДокумент Получение пищевых белковых продуктов из семян и шротов подсолнечника и их использование(Национальный технический университет "Харьковский политехнический институт", 2008) Карабутов, В. В.; Горшкова, Л. М.; Лабейко, Марина Анатольевна; Федякина, Зоя ПавловнаВ цій статті розглянуті технологічні питання виробництва харчових білків з насіння соняшника. Розглянуті аспекти різних способів отримання харчових білків з олійної сировини. Надані дані по амінокислотному складу та функціональним властивостям отриманих білків. Викладені дані щодо сфери застосування цих білків у харчовій промисловості.