Вісник № 07
Постійне посилання колекціїhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/15933
Переглянути
Документ Анализ хозяйственной деятельности предприятия как открытой системы внутреннего и внешнего окружения(НТУ "ХПИ", 2015) Абдулаев, А.; Мухеммедов, Б.; Смоловик, Раиса ФедоровнаРассмотрены задачи предприятия как открытой системы внешнего и внутреннего окружения в процессе повышения уровня конкурентоспособности продукции, эффективности работы предприятия и национальной экономики в целом; проанализированы экономические и социальные значения этапов производства на макро и микроуровне, а также причины, определяющие это значение. Предложены некоторые пути повышения финансовой устойчивости предприятия, снижения себестоимости, увеличения прибыли и уровня рентабельности. Особенно делается акцент на снижение всех видов потерь, влияющих на увеличение затрат на производство продукции.Документ Аналіз деяких напрямків підвищення фінансової стійкості підприємства(НТУ "ХПІ", 2015) Джумабаєва, А.; Шакулиєва, С.; Смоловик, Раїса ФедорівнаУ статті розглянуті деякі шляхи підвищення ефективності роботи підприємства на базі одержання більшого прибутку, підвищення фінансової стійкості підприємства, рівня рентабельності його господарської діяльності. Розглянуто значення прибутку як найважливішого абсолютного показника ефективності господарської діяльності й рентабельності як відносного показника результатів його господарської діяльності. Проаналізовано пріоритетні шляхи використання прибутку в умовах промислового підприємства не залежно від форм його власності.Документ Використання загусників некрохмальної природи в рецептурі емульсійного продукту функціонального призначення(НТУ "ХПІ", 2015) Кричковська, Лідія Василівна; Анан'єва, Валерія ВікторівнаСтаття присвячена експериментальному дослідженню застосування загусників некрохмальної природи у рецептурі низькокалорійного майонезу. Отримано діаграму залежності в'язкості емульсійного продукту від концентрації і співвідношення загусників, а також визначено концентрації загусників, при яких продукт має оптимальні показники в'язкості емульсії. Обгрунтовано доцільність використання загусників некрохмальної природи у виробництві низькокалорійного майонезу.Документ Досвід реформування дистанційного навчання Швеції у вищих навчальних закладах України(НТУ "ХПІ", 2015) Агейчева, А. О.Стаття присвячена дослідженню концептуальних ідей дистанційної освіти в Європейському просторі вищої освіти та визначенню подальших перспектив розвитку вітчизняної практики впровадження інформаційно-комунікаційні технологій у дистанційній освіті сучасної молоді. Проаналізовано особливості розвитку дистанційної освіти Швеції. Наведено типові приклади дистанційного навчання. Показано важливість ролі електронного навчання для підвищення ефективності безперервної освіти. Обґрунтовано перспективність впровадження інформаційно-комунікативних технологій навчання.Документ Дослідження зміни триацилгліцерольного складу соняшникової олії в процесі переетерифікації(НТУ "ХПІ", 2015) Демидов, Ігор Миколайович; Ситнік, Н. С.; Мазаєва, В. С.; Ведь, Валерій ЄвгеновичВ статті наведено результати дослідження закономірностей зміни кількостей триацилгліцеролів в процесі хімічної переетерифікації олії з метою її подальшої модифікації. В якості зразку було взято олію соняшникову рафіновану дезодоровану виморожену. Встановлено кінетику зміни ацилгліцерольного складу соняшникової олії під час протікання реакції переетерифікації. Визначено триацилгліцерольний склад вихідної олії, а також проб, які відбиралися під час дослідження кожні 0,5 год. Розраховано різницю між триацилгліцерольного складу у вихідній олії та відібраних пробах, а також абсолютну похибку вимірювання. Виконано порівняння експериментально визначеного та розрахованого статистично рівноважного триацилгліцерольного складу. Встановлено час, за який відбуваються найбільш суттєві зміни в триацилгліцерольному складі олії.Документ Дослідження одержання поверхнево-активних циклічних азотовмісних органічних речовин(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2015) Мельник, Анатолій Павлович; Папченко, Вікторія Юріївна; Матвєєва, Тетяна Вікторівна; Крамарев, Сергій Олегович; Малік, Сергій ГригоровичУ роботі проведено дослідження реакції взаємодії триацилгліцеринів соняшникової олії з β-гідроксіетилетилендіаміном. Досліджено одержання алкілімідазолинів за реакцією амідування. Знайдено умови реакції, а саме мольне відношення вихідних реагентів, температура і тривалість реакції, при яких досягнуто утворення максимальної концентрації алкілімідазолинів.Документ Ефірна олія Nepeta cataria як основа виробництва натуральних ароматизаторів для харчової промисловості(НТУ "ХПІ", 2015) Фролова, Н. Е.; Карпутіна, М. В.; Березка, Тетяна ОлександрівнаПриведено результати дослідження умов спрямованого фракціонування ефірної олії Nepeta cataria. Встановлено параметри процесу для кожної фракції – залишковий тиск, температурні режими, флегмове число. Отримано чотири фракції (ароматизатора) різної тональності аромату. Застосовування фізичних процесів перероблення ефірної олії не руйнує природні структурні зв'язки, зберігає натуральність, біологічну здатність. Комбінування фракцій із залученням комп'ютерних програм дозволяє поширити лінійку натуральних ароматизаторів з однієї ефірної олії для харчової промисловості.Документ Значення раціонального обліку основних засобів підприємства в умовах підприємницької діяльності(НТУ "ХПІ", 2015) Аннамаммедов, М.; Фадєєв, А. В.Розглянуто завдання основних засобів підприємства не тільки в процесі виготовлення різних видів продуктів, але й при наданні різного виду послуг з ремонту встаткування. Проаналізовано різні шляхи підвищення ефективності використання основних засобів підприємства як із застосуванням способів автоматизації, механізації, так і шляхи їхнього відтворення. Проаналізовано методи обліку основних засобів в умовах промислового підприємства при зміні вартості основних засобів у процес РЄ їхньої експлуатації; запропоновані деякі заходи щодо вдосконалювання обліку з використанням автоматизованих систем.Документ Мак – рентабельная сельхозкультура(Национальный технический университет "Харьковский политехнический институт", 2015) Кузнецова, Лариса НиколаевнаВ статье проведен анализ научно-технической информации о сельхозкультуре – мак. Подняты вопросы возделывания мака, его многофункционального применения и рынков сбыта. Сконцентрировано внимание на актуальности увеличения посевных площадей, возможности экспорта мака и его выхода на мировой рынок, как высокорентабельной сельхозкультурой. Рассмотрен мировой рынок стран-экспортеров, предлагающих мак, и показана настоящая ситуация возделывания мака на Украине.Документ Модернизация выпарной установки концентрирования сахарного сока(НТУ "ХПИ", 2015) Бабак, Татьяна Геннадиевна; Демирский, А. В.; Рябова, Ирина Борисовна; Оробей, А. Н.Рассмотрена задача модернизации установки выпаривания осветлённого сахарного сока, главной целью которой являлось снижение потребления внешних энергоносителей. Задача повышения энергоэффективности была решена в соответствие с принципами пинч-анализа. Значение минимальной температурной разности было найдено из условия достижения минимума общей приведенной стоимости. Для полученного значения минимальной температурной разности построены составные кривые, определены целевые значения утилит и построена сеточная диаграмма. В соответствие с правилами пинч-анализа размещено теплообменное оборудование. В статье приведена аргументация подбора разборных пластинчатых теплообменников фирмы Alfa Laval с учетом возможного загрязнения в процессе эксплуатации. Представлены результаты экономических расчетов, доказывающих эффективность предложенной схемы модернизации.Документ Наукове обгрунтування параметрів іммобілізації амілолітичних ферментів на мікрочасточки Fe₃O₄(НТУ "ХПІ", 2015) Омельченко, В. С.Стаття присвячена комплексному дослідженню основних параметрів іммобілізації ферментів амілолітичного комплексу за допомогою біфункційного агенту – глутарового альдегіду. При активації аміномодифікованої кремнійвмісної поверхні часточок Fe₃O₄ глутаральдегідним розчином з різною масовою часткою глутарового альдегіду спостерігається закономірне зниження масової частки білка в контактному розчині. Визначено раціональну концентрацію фермента при іммобілізації, вище якої не спостерігається значних змін у величинах активності іммобілізованих амілолітичних ферментів.Документ Наукове обгрунтування раціональної концентрації соапстоків при нейтралізації жирів в системі селективних розчинників(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2015) Петік, Павло Федорович; Петік, Ігор ПавловичСтаття присвячена комплексному дослідженню граничної розчинності соапстоків ряду жирних кислот і ряду рослинних олій в системі селективних розчинників – воді, гліцерині та етанолі (ВГЕ) в заданому діапазоні температур. Проаналізовано результати дослідження, отримано регресійні моделі залежностей розчинності соапстоків окремих жирних кислот та їх сумішей в системі ВГЕ від температури, а також обґрунтовано рекомендації щодо розчинності соапстоків олій в системі ВГЕ.Документ Новая технология использования СО₂-экстракта хмеля в пивоварении(НТУ "ХПИ", 2015) Некрасов, Павел Александрович; Данилова, Людмила Андреевна; Березка, Татьяна Александровна; Иваненко, Д. И.В статье дан анализ современного состояния производства и применения хмеля и продуктов его переработки в пивоварении. Показаны преимущества и недостатки СО₂-экстракта хмеля по сравнению с другими продуктами переработки хмеля. Проанализированы процессы, происходящие при кипячении сусла с хмелем и поставлены задачи на исследование. В условиях Харьковского пивоваренного завода "Сан ИнБев Украина" проведены исследования, направленные на выявление фенольных веществ растительных антиоксидантов, способствующих коагуляции белков и защите от окисления горьких веществ при кипячении сусла с СО₂-экстрактом хмеля. В результате определена технология использования СО₂-экстракта хмеля совместно с антиоксидантом из коры дуба.Документ Нові перспективи в технології видалення воскоподібних речовин із соняшникової олії(НТУ "ХПІ", 2015) Нетреба, Анна Олексіївна; Гладкий, Федір Федорович; Литвиненко, Олена Анатоліївна; Садовничий, Г. В.; Левчук, І. В.; Кіщенко, В. А.Розглянуто можливість створення вдосконаленої технології виморожування соняшникової олії, а саме поліпшення технологічних стадій кристалізації воскоподібних речовин і фільтрування суспензії за допомогою волокнистих фільтруючих матеріалів на основі полісульфону. Інтенсифікацію всіх технологічних стадій процесу виморожування здійснено за рахунок електромагнітної обробки соняшникової олії, що йде за принципом прилипання негативно заряджених частинок воскоподібних речовин до позитивно заряджених волокон полімерного фільтрматеріалу. Таке впровадження відкриває шляхи до скорочення тривалості кристалізації воскоподібних речовин, спрощення процесу фільтрування суспензії та дозволяє отримати олію вищого ґатунку.Документ Обгрунтування комплексу антиоксидантів для стабілізації косметичного крему(НТУ "ХПІ", 2015) Марченко, Валерія Сергіївна; Кричковська, Лідія Василівна; Бєлінська, Анна ПавлівнаУ статті запропоновано комплекс антиоксидантів для захисту від окиснювального псування косметичного крему, збагаченого на ω-3 поліненасичені жирні кислоти. Визначено залежність періоду індукції окиснення жирової основи косметичного крему від вмісту і співвідношення обраних антиоксидантів. Обґрунтовано співвідношення антиоксидантів та їх дозування у складі косметичного продукту.Документ Обследование работы выпарной установки концентрирования сахарного сока(НТУ "ХПИ", 2015) Бабак, Татьяна Геннадиевна; Рябова, Ирина Борисовна; Оробей, А. Н.С целью повышения энергоэффективности сахарного производства был проведен анализ процесса утилизации тепла на установке выпаривания осветлённого сахарного сока. Были идентифицированы усредненные данные тепловых потоков, участвующих в рекуперации тепловой энергии, и обследованы режимы работы теплообменных аппаратов. Полученные данные были обработаны с помощью методов пинч-анализа. В статье показано, что вследствие наличия перекрестного теплообмена нарушается минимальная температурная разность в теплообменных аппаратах, достаточная для рекуперации данного количества тепла, что свидетельствует о завышении поверхности теплообмена в существующей схеме. Учитывая, что полученное значение минимальной температурной разности велико, сделан вывод о возможности модернизации схемы рекуперации с целью уменьшения потребления утилит.Документ Одержання жирних кислот з соапстоку шляхом розкладання мила карбонатною кислотою(НТУ "ХПІ", 2015) Мольченко, Світлана Миколаївна; Демидов, Ігор Миколайович; Ведь, Валерій ЄвгеновичЖирні кислоти – цінні продукти, що знаходять своє застосування в самих різних галузях народного господарства. Одним з їхніх джерел є відходи лужної рафінації рослинних олій – соапстоки. Недоліками сучасної технології виділення жирних кислот є підвищені витрати сірчаної кислоти і соди, а також наявність шкідливих речовин, що надходять в навколишнє середовище у вигляді сульфату натрію і водорозчинних органічних домішок. У даній статті наведено результати дослідження щодо одержання жирних кислот шляхом вуглекислотного розкладання їх мил. Отримані дані доводять можливість одержання жирних кислот шляхом розкладання натрієвих солей жирних кислот (мил) карбонатною кислотою. Визначені раціональні технологічні параметри та отримана апроксимаційна модель цього процесу. Проаналізовано жирнокислотний склад одержаних жирних кислот, який визначали методом газорідинної хроматографії.Документ Основні можливості комплексних проектів енергетичного міксу(НТУ "ХПІ", 2015) Бухкало, Світлана Іванівна; Ольховська, Оксана ІгорівнаУ роботі розглянуті можливості розробки науково-обгрунтованої концепції інтегрованих процесів комплексних підприємств енергетичного міксу з метою утилізації полімерних відходів як частини твердих побутових відходів. При проведенні комплексного міжвузівського інноваційного проектування студенти отримують додаткові глибокі знання з основних курсів навчання та навички для проведення самостійної наукової роботи. Основна мета розробки – вибір екологічно безпечних енергоефективних і ресурсозберігаючих способів виробництва полімерної продукції нового асортименту з вторинної полімерної сировини, проектування ефективного обладнання для реалізації її випуску. При цьому вказані можливі напрямки утилізації полімерних відходів які не підлягають повторній переробці.Документ Основні складові комплексних підприємств енергетичного міксу(НТУ "ХПІ", 2015) Бухкало, Світлана ІванівнаУ роботі розглянуті питання дослідження хіміко-технологічних задач розробки науково-обгрунтованої концепції інтегрованих процесів комплексних підприємств енергетичного міксу з метою утилізації полімерних відходів як частини твердих побутових відходів. Показані можливості вирішення цих задач із застосуванням методів математичного моделювання процесів і урахуванням зміни фізико-хімічних, молекулярних, хімічних і структурно-механічних характеристик полімерних матеріалів при експлуатації. Основна мета розробки – вибір екологічно безпечних енергоефективних і ресурсозберігаючих способів виробництва полімерної продукції нового асортименту з вторинної полімерної сировини, проектування ефективного обладнання для реалізації її випуску. При цьому вказані можливі напрямки утилізації полімерних відходів які не підлягають повторній переробці.Документ Процеси оновлення основних виробничіх засобів та їх відображення у бухгалтерському обліку підприємства(НТУ "ХПІ", 2015) Ляшенко, К. І.; Смоловик, Раїса ФедорівнаРозглянуті задачі основних засобів підприємства у процесі підвищення рівня конкурентоспроможності продукції, підвищення ефективності роботи підприємства, національної економіки в цілому, проаналізовані економічні та соціальні значення основних засобів виробництва на макро і макрорівні, а також причини, що характеризують це значення. Запропоновані деякі шляхи підвищення ефективності основних засобів виробництва. Особливо робиться акцент на їх активну частину (обладнання) з урахуванням особливості їх експлуатації в різних функціональних виробничих підрозділах підприємства.