Вісники НТУ "ХПІ"
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2494
З 1961 р. у ХПІ видається збірник наукових праць "Вісник Харківського політехнічного інституту".
Згідно до наказу ректора № 158-1 від 07.05.2001 року "Про упорядкування видання вісника НТУ "ХПІ", збірник був перейменований у Вісник Національного Технічного Університету "ХПІ".
Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" включено до переліку спеціалізованих видань ВАК України і виходить по серіях, що відображають наукові напрямки діяльності вчених університету та потенційних здобувачів вчених ступенів та звань.
Зараз налічується 30 діючих тематичних редколегій. Вісник друкує статті як співробітників НТУ "ХПІ", так і статті авторів інших наукових закладів України та зарубіжжя, які представлені у даному розділі.
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Розробка майонезу, збалансованого за складом поліненасичених жирних кислот(НТУ "ХПІ", 2010) Бєлінська, Анна Павлівна; Кричковська, Лідія Василівна; Черевична, Наталія Іванівна; Зекунова, Тетяна ІванівнаРассмотрен вопрос усовершенствования жировой основы майонезов. Исследованы органолептические, физико-химические и микробиологические показатели майонеза со сбалансированным составом полиненасыщенных жирных кислот. Определено, что стабильность к окислительной порче разработанного продукта увеличилась в 2,8 раз по сравнению контролем.Документ Особливості технології харчових олієжирових емульсій оздоровчого призначення(НТУ "ХПІ", 2016) Анан'єва, Валерія Вікторівна; Кричковська, Лідія Василівна; Бєлінська, Анна Павлівна; Варанкіна, Олександра ОлександрівнаПроаналізовано дослідження у галузі створення харчових олієжирових емульсій оздоровчого призначення. Обґрунтовано використання купажованої олійної основи, збалансованої за співвідношенням поліненасичених жирних кислот. Запропоновано використання у якості технологічних інгредієнтів комплексного загусника некрохмальної природи та комплексного підкислювача. Обґрунтовано введення у рецептуру майонезного соусу порошку шкірки винограду, як джерела біологічно активних речовин та підвищувача здатності до згущування низькожирних емульсій. Оптимізована рецептура майонезного соусу оздоровчого призначення для споживання всіма групами населення.Документ Підвищення антиоксидантної стійкості олійної основи емульсійних продуктів харчування оздоровчого призначення(НТУ "ХПІ", 2016) Анан'єва, Валерія Вікторівна; Кричковська, Лідія Василівна; Бєлінська, Анна Павлівна; Петров, Сергій ОлександровичВ статті обґрунтовано та експериментально досліджено позитивний вплив природних антиоксидантів порошків рослинної сировини на стабільність до окиснення олійної основи для виробництва емульсійних продуктів харчування оздоровчого призначення. Встановлено, що внесення до олійної основи порошку виноградної шкірки уповільнює процеси окиснення олій. Запропоновано склад купажованої олії для жировмісних продуктів з оптимальним співвідношенням поліненасичених жирних кислот ω-6: ω-3. Експериментально доведена необхідність застосування порошків рослинної сировини в олійній основі для виробництва жировмісних продуктів.Документ Вплив фізико-хімічних показників на стійкість до окиснення олійного розчину β -каротину(НТУ "ХПІ", 2010) Бєлінська, Анна ПавлівнаРозглянуто питання нестабільності олійних розчинів β-каротину при дії чинників, що обумовлюють їх окислювальне псування. Обрані чинники, від яких залежить стабільність до окислення олійних розчинів β-каротину. Встановлена кількісна залежність (у вигляді регресійної моделі) періоду індукції олійних розчинів β-каротину, а значить і їх термінів зберігання від взаємного впливу фізико-хімічних показників (пероксидне число, вміст вологи, вміст токоферолу), які визначають стабільність олійних розчинів β-каротину до окиснення.Документ Розвиток наукової школи хімії і технології жирів в Харківському технологічному інституті наприкінці ХІХ – в першій половині ХХ століть(НТУ "ХПІ", 2011) Бєлінська, Анна Павлівна; Перевалов, Леонід Іванович; Криволапов, О. М.У статті розглянуто заснування і розвиток Харківської наукової школи в галузі хімії і технології жирів та жирозамінників наприкінці ХІХ – в першій половині ХХ століть.Документ Обгрунтування комплексу антиоксидантів для стабілізації косметичного крему(НТУ "ХПІ", 2015) Марченко, Валерія Сергіївна; Кричковська, Лідія Василівна; Бєлінська, Анна ПавлівнаУ статті запропоновано комплекс антиоксидантів для захисту від окиснювального псування косметичного крему, збагаченого на ω-3 поліненасичені жирні кислоти. Визначено залежність періоду індукції окиснення жирової основи косметичного крему від вмісту і співвідношення обраних антиоксидантів. Обґрунтовано співвідношення антиоксидантів та їх дозування у складі косметичного продукту.Документ Дослідження розчинності натрієвих солей жирних кислот в основі нейтралізуючого розчину, що містить етанол і гліцерин(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2012) Петік, Ігор Павлович; Гладкий, Федір Федорович; Петік, Павло Федорович; Федякіна, Зоя Павлівна; Бєлінська, Анна ПавлівнаВ статті отримано інформацію про розчинність солей жирних кислот (мил) триацилгліцеринів ряду олій в основі нейтралізуючого розчину обґрунтованого компонентного складу. Встановлено кількісні залежності граничної розчинності мил цих олій в основі нейтралізуючого розчину від температури. Запропоновано використовувати концентровані соапстоки в нейтралізуючому розчині обґрунтованого складу як рідке туалетне мило.Документ Дослідження протиопікової дії емульсійного косметичного засобу(НТУ "ХПІ", 2014) Кричковська, Лідія Василівна; Марченко, Валерія Сергіївна; Бєлінська, Анна Павлівна; Анан'єва, Валерія ВікторівнаУ роботі проведено дослідження протиопікової дії емульсійного косметичного крему, до складу якого входять природні антиоксиданти сезамом, сезамін та β-каротин. За допомогою оцінки стану шкірного покриву добровольців після опромінення ультрафіолетовим опроміненням доведено синергітичну дію даних антиоксидантів у складі косметичного засобу.Документ Холестерол як біологічно активний компонент жирів тваринного походження(НТУ "ХПІ", 2014) Радзієвська, І. Г.; Мельник, О. П.; Бєлінська, Анна Павлівна; Лисова, І. В.; Овсяннікова, Тетяна ОлександрівнаПриведено результати визначення вмісту стеролів у тваринних жирах хроматографічним методом, показано вплив споживання тваринних жирів на ймовірність формування атеросклерозу в організмі.Документ Стабілізація поліненасичених жирних кислот і каротину в функціональних продуктах харчування(НТУ "ХПІ", 2013) Бєлінська, Анна Павлівна; Кричковська, Лідія Василівна; Жирнова, Світлана Вікторівна; Петров, Сергій ОлександровичВ статті подано інформацію щодо розробки складу вітамінізованої рослинної олії, стабільної до окислювального псування за рахунок природних складових, що забезпечує необхідну фізіологічну потребу населення у β-каротині та незамінних поліненасичених жирних кислотах ω-6 и ω-3