Вісники НТУ "ХПІ"

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2494


З 1961 р. у ХПІ видається збірник наукових праць "Вісник Харківського політехнічного інституту".
Згідно до наказу ректора № 158-1 від 07.05.2001 року "Про упорядкування видання вісника НТУ "ХПІ", збірник був перейменований у Вісник Національного Технічного Університету "ХПІ".
Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" включено до переліку спеціалізованих видань ВАК України і виходить по серіях, що відображають наукові напрямки діяльності вчених університету та потенційних здобувачів вчених ступенів та звань.
Зараз налічується 30 діючих тематичних редколегій. Вісник друкує статті як співробітників НТУ "ХПІ", так і статті авторів інших наукових закладів України та зарубіжжя, які представлені у даному розділі.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 1 з 1
  • Ескіз
    Документ
    Підвищення екологічної безпеки стічних вод харчових виробництв озонуванням шляхом очищення (знезараження)
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2021) Гетта, Оксана Сергіївна
    Розглядається сучасний метод знезараження бактерій стічних вод виробництва картопляних чіпсів озонуванням, для повторного використання стічних вод. У стічні води під час миття овочів, а також після – під час очищення, нарізки та підготовки до переробки, потрапляють соки овочів, які переробляються. Це призводить до підвищення БСК та ХСК стічної води, що потребую очищення. Якщо вода потрапляє в каналізацію, то показники ХСК та БСК повинні відповідати встановленим нормам до водовідведення. Інакше виникає ситуація, коли розкладання органічних речовин. Очищення від органічних домішок на міських спорудах здійснюється з використанням біологічних методів очищення, що практично неможливо використати на території діючого промислового підприємства. У статті розглянутий аналіз літературних даних та відомостей про метод озонування. Дослідження виконувались на модельних стічних водах, які містили завислі речовини, БПК (біологічне споживання кисню), ХСК (хімічне споживання кисню) та ЗМЧ (загальне мікробне число) в кількості, яка відповідала усередненому вмісту цих показників у реальних стічних водах на підприємствах після миття овочів. Для вторинного використання стічної води у виробництві необхідно не тільки її очистити від завислих часток до стану прозорої води, але й передбачити можливість розвитку небажаних мікробіологічних процесів внаслідок біологічного розкладання розчинних органічних речовин. Наслідки забруднення можуть бути дуже різноманітними для здоров'я людини Це обумовлює необхідність пошуку методів ефективного знезараження очищеної циркулюючої води. І як результат досліджень виявив що озонування потрібно застосовувати для знезараження бактерій.