Вісники НТУ "ХПІ"
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2494
З 1961 р. у ХПІ видається збірник наукових праць "Вісник Харківського політехнічного інституту".
Згідно до наказу ректора № 158-1 від 07.05.2001 року "Про упорядкування видання вісника НТУ "ХПІ", збірник був перейменований у Вісник Національного Технічного Університету "ХПІ".
Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" включено до переліку спеціалізованих видань ВАК України і виходить по серіях, що відображають наукові напрямки діяльності вчених університету та потенційних здобувачів вчених ступенів та звань.
Зараз налічується 30 діючих тематичних редколегій. Вісник друкує статті як співробітників НТУ "ХПІ", так і статті авторів інших наукових закладів України та зарубіжжя, які представлені у даному розділі.
Переглянути
10 результатів
Результати пошуку
Документ Математичне моделювання властивостей жирових систем з нульовим вмістом транс-ізомері(НТУ "ХПІ", 2018) Некрасов, Павло Олександрович; Гудзь, Ольга Миколаївна; Созоник, Вікторія ВалеріївнаПереважна більшість твердих жирів у рецептурах маргаринів та жирів спеціального призначення в Україні виробляється методом часткової гідрогенізації. Цей метод модифікації жирів призводить до утворення у їх складі значної кількості транс-ізомерів жирних кислот, які негативно впливають на організм людини, зокрема підвищують ризик серцево-судинних захворювань. Показана можливість вирішення вказаної проблема шляхом використання ферментативної переетерифікації жирів з застосуванням препарату Lipozyme RM IM для виробництва жирів підвищеної харчової цінності з нульовим вмістом транс-ізомерів жирних кислот. Отримано математичну модель, яка дозволяє на основі даних про компонентний склад жирової основи прогнозувати вміст твердої фази в продуктах ферментативної переетерифікації, що є одним із найважливіших способів оцінки їх консистенції. Крім того, модель дозволяє вирішувати зворотну задачу – виходячи з цільової консистенції жирового продукту знаходити його рецептуру.Документ Дослідження кінетики ферментативної етерифікації(НТУ "ХПИ", 2007) Некрасов, Павло Олександрович; Решетняк, Н. В.; Катасонова, Н. Г.Досліджена кінетика ферментної етерифікації та розроблена її математична модель. Як біокаталізатор використано 1,3-специфічний фермент Ліпозим RM IM ("Novozymes", Данія). Виконано аналіз зразків вихідної суміші та продуктів етерифікації. На основі сучасних методів обробки експериментальних даних були визначені константа швидкості та початкова швидкість реакції.Документ Бактерицидні властивості діацилгліцеринів ω-3 ненасичених жирних кислот(НТУ "ХПІ", 2008) Некрасов, Павло Олександрович; Решетняк, Н. В.В роботі отримано лляну олію, що збагачено діацилгліцеринами, шляхом ферментативної етерифікації та гліцеролізу відповідно за допомогою іммобілізованих препаратів ліпаз Ліпозим RM IM та Новозим 435 ("Novozymes", Данія). Досліджено бактерицидну дію одержаного продукту.Документ Окиснювальна стійкість жирів, збагачених діацилгліцеринами(НТУ "ХПІ", 2009) Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, Олена Валеріївна; Плахотна, Юлія МиколаївнаДослідженнями останніх років встановлено, що жири, збагачені діацилгліцеринами (ДАГ) в організмі людини засвоюються як джерело енергії і не залишаються у вигляді жирових відкладень. Проте бракує інформації про стійкість до окиснення жирів, збагачених ДАГ, що є важливим фактором для термінів їх придатності. На вирішення цього питання було спрямовано представлену роботу. Здійсненими дослідженнями встановлено, що окиснювальна стійкість жирів, збагачених ДАГ, знаходиться не тільки на рівні з показниками традиційних жирів, а й незначно перевищує їх. Це надає можливість розробляти нові жиромісткі харчові продукти лікувально-профілактичного та функціонального призначення з підвищеним терміном зберігання.Документ Термодинамічні аспекти процесу ферментативного гліцеролізу жирів(НТУ "ХПІ", 2010) Некрасов, Павло ОлександровичУ роботі досліджено один з аспектів кінетики ферментативного гліцеролізу жирів. Визначено константи швидкостей прямих і зворотних реакцій, а також їх константи рівноваги. Розраховано термодинамічні параметри та зроблено висновок про внесок кожної з реакцій у загальний процес.Документ Дослідження впливу структурованих ліпідів на перебіг процесів обміну в організмі(НТУ "ХПІ", 2010) Некрасов, Павло Олександрович; Плахотна, Юлія Миколаївна; Горбач, Т. В.В роботі вивчалися основні біохімічні показники ліпідного обміну при вживані структурованих ліпідів у порівнянні зі споживанням традиційної олії. Результати аналізів свідчать про відсутність токсичної дії продукту на організм, здатність знижувати рівень триацилгліцеринів, холестерину в плазмі крові, проявляти антиатерогенні властивості в умовах надлишкового надходження жирів.Документ Дослідження харчової цінності діацилгліцеринової олії(НТУ "ХПІ", 2010) Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, О. В.; Гопкалов, В. Г.Дана робота присвячена дослідженню впливу діацилгліцеринової олії на основні процеси ліпідного обміну в організмі. На основі отриманих біохімічних показників зроблено висновок, що вказана олія є нетоксичною, дозволяє запобігти накопиченню жирової маси та попередити розвиток тригліцеридемії та холестеринемії.Документ Дослідження дії іммобілізованих ліпаз на процес ензимного ацидолізу жирів(НТУ "ХПІ", 2011) Некрасов, Павло Олександрович; Подлісна, О. В.; Некрасов, Олександр ПавловичВ роботі досліджено каталітичну дію іммобілізованих ферментних препаратів в процесі ензимного ацидолізу жирів. Результати експериментів свідчать про те, що використання ліпази з Rhizomucor miehei забезпечує найбільший вихід 1,3-двозаміщених структурованих ліпідів. Отримані за запропонованою технологією жирові системи проявляють фізіологічні властивості і можуть бути використані як функціональні інгредієнти харчового раціону людини.Документ Дослідження мікробіологічних показників жирових систем, збагачених діацилгліцеринами(НТУ "ХПІ", 2011) Некрасов, Павло ОлександровичВ роботі досліджено стійкість до мікробіологічного псування маргаринів та майонезів функціонального призначення. Встановлено, що термін зберігання жирових систем, збагачених діацилгліцеринами, в середньому на 20 % більше у порівнянні з аналогічними продуктами, виробленими на основі традиційних рецептур.Документ Дослідження ефективності ферментів щодо гідролітичного розщеплення жирів(НТУ "ХПІ", 2011) Некрасов, Павло Олександрович; Плахотна, Ю. М.; Некрасов, Олександр ПавловичВ роботі проведено вибір ліпаз для глибокого гідролізу жиру з метою отримання жирних кислот. В результаті серед низки ферментів найбільш ефективними виявилися зарубіжний фермент Lipozyme TL 100L («Novozymes», Данія) та ензим вітчизняного виробництва Солізим (БПО«Ензим», Україна). Показано, що обрані ліпази однаково ефективні в процесі гідролізу жирів, встановлено діапазони раціональних рН та температури для кожного з вказаних біокаталізаторів.