Вісники НТУ "ХПІ"
Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2494
З 1961 р. у ХПІ видається збірник наукових праць "Вісник Харківського політехнічного інституту".
Згідно до наказу ректора № 158-1 від 07.05.2001 року "Про упорядкування видання вісника НТУ "ХПІ", збірник був перейменований у Вісник Національного Технічного Університету "ХПІ".
Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" включено до переліку спеціалізованих видань ВАК України і виходить по серіях, що відображають наукові напрямки діяльності вчених університету та потенційних здобувачів вчених ступенів та звань.
Зараз налічується 30 діючих тематичних редколегій. Вісник друкує статті як співробітників НТУ "ХПІ", так і статті авторів інших наукових закладів України та зарубіжжя, які представлені у даному розділі.
Переглянути
11 результатів
Результати пошуку
Документ Економічна сутність трансферу інтелектуальних технологій в формуванні інноваційно-комерційної сприятливості промислових підприємств(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024) Косенко, Андрій Васильович; Бердос, Максим Петрович; Дюжев, Олександр ВікторовичВсі накопичені знання, уміння, навики, творчі можливості, реально включені у виробництво по створенню товарів і послуг, і приносячи дохід своєму власнику, виступатимуть у формі інтелектуального капіталу. Здібність до праці придбаває властивості інтелектуального капіталу, коли відбувається принципова, якісна видозміна всієї сукупності властивостей, що становлять якість робочої сили, що робить її власника здатним створювати стійкий, надмірний, додатковий продукт, затребуваний суспільством, і, відповідно, надмірну додаткову вартість, яка стає стійким джерелом додаткового доходу на капітал. Відтворення ОІВ є динамічним процесом, етапи і структура якого аналогічні формам руху капіталу підприємства, проте мають певні істотні особливості. Цей процес включає стадії формування, використовування, відновлення і розвитку ОІВ. Формування ОІВ підприємства здійснюється на основі їх придбання, з одного боку, і нарощування власних ОІВ шляхом самостійних розробок і навчання, з другого боку. Особливостями інвестицій в ОІВ, в порівнянні з інвестиціями у фізичний капітал є: високий ступінь ризику, велика тривалість інвестиційного періоду, вища ефективність. Інвестиції в ОІВ можуть існувати як в прямій (капіталовкладення в освіту, науково-дослідну діяльність, планування і мотивацію кар'єрного зростання), так і в непрямій формі (інвестиції в інформаційні технології, устаткування і матеріальні активи, що забезпечують освітню і науково-дослідну діяльність). В процесі виробництва ОІВ практично не зношуються і не зменшуються. Крім того, процес їх використання за певних умов може супроводжуватися їх збільшенням і розвитком. Тому, процеси, пов'язані з виробництвом і споживанням знань, носять нелінійний характер. А виражається це у тому, що перетворення ресурсу в продукт в цьому випадку може супроводжуватися збільшенням і поліпшенням якісних параметрів самого ресурсу. Власник інтелектуального капіталу повинен одержувати дохід на нього у вигляді відсотка на свій капітал, а економічні відносини повинні носити рентний характер.Документ Economic efficiency of companies of hotel and restaurant business in Ukraine(Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019) Sheіanova, Elina DmytrivnaУ статті досліджено динаміку змін кількості та склад суб’єктів господарювання, що займаються тимчасовим розміщенням та організацією харчування. Також згруповано підприємства, що займаються тимчасовим розміщенням й організацією харчування, за розміром та проаналізовано їх обсяги реалізованої продукції (товарів, послуг).У статті здійснений огляд сучасних підходів до трактування поняття «готельно-ресторанний бізнес» як вид економічної діяльності та сектор економіки, окреслено власне поняття готельно-ресторанного бізнесу як галузевої господарської системи. Визначено домінантні особливості функціонування готельно-ресторанного бізнесу та особливості державного регулювання його розвитку. У відповідності до переважаючих інструментів та засобів державного управління визначені головні механізми державного регулювання аналізованої галузі. У статті було розглянуто особливості готельно-ресторанної галузі в Україні як вид економічної дослідженння. У статті було досліджено сутність понять «організаційна структура готелю», «менеджмент готельного господарства», «економічна ефективність» і «критерій економічної ефективності». Надано характеристику основних підходів до оцінювання економічної ефективності діяльності підприємств готельно-ресторанної справи. Запропоновані напрями вдосконалення оцінки якості обслуговування в готелях в Україні. Запропоновані основні шляхи вдосконалення стратегії і тактики управління цінами на підприємствах сфери послуг гостинності та ресторанної справи.У статті було досліджено формування сучасного вітчизняного туристського ринку,поглиблення спеціалізації і кооперації в роботі туристських підприємств, забезпечення умов для розвитку різних видів внутрішнього і в’їзного туризму, інтеграція України до системи світового туристичного ринку, розвиток міжнародного співробітництва в сфері туризм, а також вирішення цілого комплексу завдань в сфері кадрів в готельно-ресторанної галузі. Розглянуті проблеми ринку готельної справи. Розглянуто місце готельно-ресторанних послуг в індустрії туризму та підприємства готельного господарства, як важлива складова індустрії туризму.Документ Economic efficiency of companies of hotel and restaurant business in kharkov region(НТУ "ХПІ", 2018) Sheianova, Elina DmytrivnaThe article is devoted to the analysis of economic efficiency at the enterprises of the hotel and restaurant business. The article analyzes and generalises theoretical approaches to the definition of the essence of the efficiency of enterprises. Economic efficiency - achievement of the greatest results at the least labor costs. Economic efficiency is a concrete form of manifestation of the law of time saving, their connection is through the growth of labor productivity, its increase means the increase of the effectiveness of cumulative labor, the increase of the efficiency of all production, conditioned primarily by the progress of productive forces. The article considered the features of the hotel and restaurant industry in Ukraine as a kind economic research. The article explored the essence of the concepts of "organizational structure o f the hotel", "hotel management", "economic efficiency" and "criterion of economic efficiency". The main approaches to assessing the economic efficiency of the hotel and restaurant business are described. The proposed directions of improving the quality of service evaluation in hotels in the Kharkiv region. The main ways of improving the strategy and tactics of price management at enterprises of the sphere of services of hospitality and restaurant business in the Kharkiv region are proposed. The article examined the formation of a modern domestic tourism market, the deepening of specialization and cooperation in the work of tourist enterprises, provision of conditions for the development of various types of domestic and in ward tourism, integration of Ukraine into the system of the world tourism market, development of international cooperation in the field of tourism, as well as solutions of the whole a complex of tasks in the field of personnel in the hotel and restaurant industry. The problems of the hotel business market are considered. The main approaches to assessing the economic efficiency of enterprises' activities are described; The relationship between resources and production results has been investigated. Considered the place of hotel and restaurant services in the tourism industry and enterprises of hotel industry as an important component of the tourism industry.Документ Економічна ефективність підприємств хлібобулочних галузей(НТУ "ХПІ", 2018) Шеянова, Еліна ДмитрівнаСтаття присвячена аналізу економічної ефективності на підприємствах хлібобулочних галузей. У статті досліджено та узагальнено теоретичні підходи до визначення сутності ефективності діяльності підприємств. Економічна ефективність – досягнення найбільших результатів за найменших витрат праці. Економічна ефективність – конкретна форма вияву закону економії часу, їх зв'язок здійснюється через зростання продуктивності праці, її підвищення означає зростання ефективності сукупної праці, збільшення ефективності всього виробництва, зумовленої насамперед прогресом продуктивних сил.Документ Вплив організації обліку заробітної плати на ефективність діяльності підприємства(НТУ "ХПІ", 2008) Бровко, В. М.; Афанасьєва, В. К.Розглянуто шляхи покращення організації обліку заробітної плати на ефективність господарської діяльності підприємства.Документ Інноваційна діяльність як складова конкурентного потенціалу підприємства машинобудування(НТУ "ХПІ", 2017) Колотюк, Олена ІванівнаСучасні тенденції розвитку світової економіки характеризуються безперервним збільшенням ролі інноваційної діяльності, що приводить до ефективного і стійкого зростання конкурентного потенціалу різних галузей господарської діяльності та машинобудівних підприємств зокрема. Основною задачею для розвитку вітчизняних виробничих підприємств є розвиток і підтримка на всіх рівнях інноваційної діяльності. Стратегічне партнерство на глобальному ринку можливо за допомогою реалізації інновацій, тому найголовнішою особливістю зростання економічних показників стає перехід до процесів і діяльності безпосередньо пов'язаних з інноваціями, що, в кінцевому рахунку, призведе до ефективного зростання конкурентного потенціалу.Документ Управління інноваційним потенціалом підприємства в сучасних умовах ведення бізнесу(НТУ "ХПІ", 2015) Микитась, Олександр Олександрович; Миронова, Марія КостянтинівнаУ статті проаналізовано теоретичні підходи до визначення поняття "управління інноваційним потенціалом підприємства" та доведено роль та значимість цього процесу для розвитку українських підприємств в сучасних умовах ведення бізнесу. У галузях, в яких використовуються інновації, підприємства активно змагаються у швидкості їх впровадження. Уміння формувати й ефективно використовувати інноваційний потенціал стає вирішальним фактором забезпечення конкурентоспроможності та розвитку вітчизняних підприємств. Також у статті розкрито сутність процесу управління інноваційним потенціалом підприємства в сучасних умовах ведення бізнесу, виявлено основні проблеми та основні напрями їх вирішення.Документ Контролінг організаційної поведінки у системі внутрішньогосподарських відносин(НТУ "ХПІ", 2014) Парцирна, Алла Леонідівна; Іменинник, А. М.Представлено аналіз теоретичних поглядів на природу, характер і механізми управління організаційною поведінкою суб’єктів внітрішньогосподарських відносин з позицій нової інституціональної економічної теорії. Автором досліджені основні проблеми, що виникають під час взаємодії агента та принципала, а саме: проблеми морального ризику, несприятливого вибору та проблеми вимагання і запропоновані шляхи їх подолання. Для зменшення агентських витрат та підвищення ефективності управлінських ріщень слід впроваджувати такі інструменти контролінгу організаційної поведінки, як системи виміру результатів з використанням трансфертних цін, мотивації і матеріального заохочення.Документ Формування стратегій інноваційного розвитку підприємства(НТУ "ХПІ", 2011) Крамськой, Дмитро ЮрійовичСтаття присвячена актуальним питанням формування стратегій управління інноваційним розвитком підприємства з метою покращення діяльності підприємств в інноваційному секторі. Запропоновано концептуальну схему інноваційного розвитку, розроблено методику діагностики інноваційного розвитку та методику формування стратегій інноваційного розвитку.Публікація Віртуальні економічні відносини та їх роль в сучасній економіці(НТУ "ХПІ", 2011) Горовий, Дмитро Анатолійович; Горова, Ксенія ОлександрівнаУ роботі розглядаються прояви віртуалізації сучасної економіки, дається авторське визначення поняття «віртуальні економічні відносини».