Вісники НТУ "ХПІ"

Постійне посилання на розділhttps://repository.kpi.kharkov.ua/handle/KhPI-Press/2494


З 1961 р. у ХПІ видається збірник наукових праць "Вісник Харківського політехнічного інституту".
Згідно до наказу ректора № 158-1 від 07.05.2001 року "Про упорядкування видання вісника НТУ "ХПІ", збірник був перейменований у Вісник Національного Технічного Університету "ХПІ".
Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут" включено до переліку спеціалізованих видань ВАК України і виходить по серіях, що відображають наукові напрямки діяльності вчених університету та потенційних здобувачів вчених ступенів та звань.
Зараз налічується 30 діючих тематичних редколегій. Вісник друкує статті як співробітників НТУ "ХПІ", так і статті авторів інших наукових закладів України та зарубіжжя, які представлені у даному розділі.

Переглянути

Результати пошуку

Зараз показуємо 1 - 2 з 2
  • Ескіз
    Документ
    Food problem of the eastern region of Ukraine caused by the war
    (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022) Kazakova, Nadiia; Neustroieva, Gelena; Hromov, Vadym
    The article deals with the scientifically substantiated analyses of the food problem of the eastern region of Ukraine based on its essential importance for the world problem of avoiding hunger. Taking into account the fact that the potential of external production exceeds the needs of the domestic market it is necessary to conduct a research of solving food problems when planning the development of the agricultural sector of the Ukrainian economy.. This article considers such analytical issues estimating that Ukraine has been among the top five exporters of grain and legume resources for many years. Ukraine is one of the main countries that contributes to the agricultural sector of the world economy. The activities of future specialists, when dealing with the food problem, depend on the content and nature of the knowledge that not only the coronavirus pandemic, but also armed conflicts in most of the specified countries and climate change, several years of drought contributed to problems with agricultural production in the region. The general provisions on analysis of various options for solving this problem are given and it is estimated that the analytical approach is the most optimal, since it allows you to build a diagram for comparing percentage of the most popular agricultural crops in the sown areas. It is advisable to consider the process of selecting most of the data that have been collected before the invasion. This research paper reveals the fact that much of the concern is related to shortages in the supply of staple crops such as wheat, corn and oilseeds, which could rise up prices. The invasion also led to higher prices for fuel and related fertilizers, leading to further food shortages and higher prices. The rise in wheat prices resulting from the conflict has become a problem for the countries, heavily dependent on Russian and Ukrainian wheat exports, and raised fears of social protest. The article analyzes economists’ views on the process of solving the food problems.It should be noted that these main issues will affect further world market prices and inflation will rise. Due to invasion, the US Department of Agriculture published a forecast for the export of grain products from Ukraine. Food and Agriculture Organization of the United Nations published information on the growth of the grain price index. Practical recommendations are provided for solving the problems. The research has been developed to estimate that Ukraine is a leading country in the agricultural sector of the economy, which supplies food to the EU, Africa and India. Due to Russia's invasion into Ukrainian lands, many states may suffer from hunger and if the full-scale intervention into Ukraine is not stopped, then the world will face a food crisis.
  • Ескіз
    Документ
    Вплив електроіскрових розрядів на властивості та якісні показники сокостружкової суміші
    (НТУ "ХПІ", 2018) Дашковський, Юрій Олександрович; Маринін, Андрій Іванович; Прохоренко, Жанна Іванівна; Українець, Анатолій Іванович
    На сьогоднішній день в харчовій і переробній промисловості все більше знаходять застосування електрофізичні методи обробки харчових продуктів і напівпродуктів, одним з яких є електрогідравлічна обробка (ЕГО). В Проблемній науково-дослідній лабораторії Національного університету харчових технологій були проведені експериментальні дослідження з метою вивчення дії впливу електрогідравлічного оброблення (ЕГО) на якісні показники сокостружкової суміші. Дослідження проводилися з використанням експериментальної установки, розроблену фахівцями НУХТ. Підчас дослідження було встановлено ефект підвищення чистоти дифузійного соку, підвищення ступеню плазмолізу клітин цукрового буряку порівняно з контролем. З’ясовано, що при зростанні кількості розрядів до 7…10 зменшується життєдіяльність мікроорганізмів в межах 71…87% порівняно з контролем, при чому чутливими до знезаражуючої дії електрогідравлічного ефекту виявилися вегетативні клітини бактерій, дріжджів, міцеліальних грибів, наслідком чого є зменшення втрат цукрози.