Роль сірковмісних амінокислот у профілактичному харчуванні робітників що контактують з хромом - Чернушенко, Олена Олександрівна; Агаян, Тамара Рафіївна; Кравченко, Денис Сергійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
In the world, a large number of workers are exposed to fumes, mists and dusts containing Chromium and its compounds. One of the ways to prevent chromium intoxication is the enrichment of food rations with substances that have antioxidant and complexing ability. Attention is focused on the recommendations on the use of sulfur-containing amino acids and sulfur-rich proteins in the composition of food products for the prevention of intoxication in workers who come into contact with chromium in production. The mechanism of reduction of hexavalent chromium compounds by cysteine was considered. It has been shown that the process of reduction of chromates with cysteine is accompanied by the oxidation of cysteine to cystine and subsequent complexation with trivalent chromium. The structure of chromium III cystinate was confirmed by IR and electron spectroscopy and elemental analysis. It has been established that in the formed chelate complex [Cr(SNO2C3H6)6Cr], chromium (III) has a bond with cystine through the amino and carboxyl groups, LD50 is 2100 mg/kg and is less toxic than inorganic chromium (III) salts. The article analyzes protein raw materials rich in cysteine, which can be recommended to satisfy the daily requirement of cysteine, or to reduce chromium intoxication of workers working in a work area with a high content of chromium salts.

У світі велика кількість працівників піддаються впливу парів, туману і пилу, що містять Хром та його сполуки. Одним зі шляхів профілактики інтоксикації хромом є збагачення харчових раціонів речовинами, що мають антиоксидантну та комплексоутворюючу здатність. Акцентовано увагу на рекомендаціях щодо використання сірковмісних амінокислот, білків багатих на сірку в складі харчових продуктів для профілактики інтоксикації у робітників що контактують на виробництвах з хромом. Були розглянутий механізм відновлення цистеїном сполук шестивалентного хрому. Показано, що процес відновлення хроматів цистеїном супроводжується оксисленням цистеїну до цистину та подальшим комплексоутворенням з хромом тривалентним. Будова цистинату хрому (ІІІ) підтверджено ІЧ- та електронною спектроскопією, елементним аналізом. Встановлено, що в утвореному хелатному комплексі [Cr(SNO2C3H6)6Cr], хром (ІІІ) має зв'язок з цистином через аміно- та карбоксильну групу, LD50 2100 мг/кг і менш токсичний ніж неорганічні солі хрому (ІІІ). В статті проаналізована білкова сировина багата на цистеїн, яку можна рекомендувати, щоб задовольнити добову норму цистеїну, або для зменшення інтоксикації хромом робітників що працюють в робочій зоні з високим вмістом солей хрому.
The role of sulfur-containing amino acids in the preventive nutrition of workers in contact with chromium
Keywords: food safety; hygiene control; preventive nutrition; food hygiene; cysteine; chromium toxicity; безпека харчових продуктів; гігієнічний контроль; лікувально-профілактичне харчування; гігієна харчування; цистеїн; токсичність хрому