Методичні вказівки до практичних занять та самостійної роботи з дисципліни "Управління ризиками в торгівлі" - Мащенко, Марина Анатоліївна; Лісна, Ірина Федорівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Актуальність дисципліни «Управління ризиками в торгівлі» зумовлена зростанням рівня невизначеності та складності бізнес-середовища, у якому функціонують торговельні підприємства. В умовах мінливої кон’юнктури ринку, коливань споживчого попиту, інтенсивної конкуренції, цифрової трансформації бізнес-процесів та посилення регуляторних вимог ефективне управління ризиками стає ключовою передумовою забезпечення стійкості торговельних компаній, їх прибутковості та конкурентоспроможності. Опанування сучасних підходів до ідентифікації, оцінювання, моніторингу та мінімізації ризиків сприяє формуванню у студентів здатності ухвалювати обґрунтовані управлінські рішення в ситуаціях невизначеності та обмежених ресурсів. Дисципліна спрямована на формування системного уявлення про природу та класифікацію ризиків у сфері торгівлі, механізми їх впливу на фінансово-економічні результати діяльності підприємства, а також методи розробки стратегій ризик-менеджменту з використанням сучасних інструментів аналізу та прогнозування. Здобувачі набувають знань про ключові ризики торговельної діяльності — операційні, логістичні, фінансові, маркетингові, правові, інформаційні та кадрові, а також вивчають підходи до формування системи контролю та превентивних заходів з урахуванням вимог ринку та міжнародної практики. Метою вивчення навчальної дисципліни «Управління ризиками в торгівлі» є формування у студентів компетентностей щодо ідентифікації, класифікації, кількісної та якісної оцінки ризиків у торговельній діяльності, розробки та обґрунтування управлінських рішень з мінімізації негативних наслідків ризикових ситуацій і підвищення адаптивності торговельних підприємств до змін зовнішнього та внутрішнього середовища. Важливою складовою освітнього процесу є опанування інструментарію ризик-менеджменту, який дозволяє студентам оволодіти практичними навичками аналізу ризиків, моделювання ризикових сценаріїв та обґрунтування рішень у реальних бізнес-кейсах. Виконання практичних завдань активізує пізнавальну діяльність здобувачів, сприяє розвитку аналітичного мислення, здатності працювати з інформацією, формувати висновки та пропозиції щодо удосконалення системи управління торговельними підприємствами. Дані методичні рекомендації призначені для організації навчального процесу з дисципліни «Управління ризиками в торгівлі», яка належить до циклу професійної підготовки здобувачів першого (бакалаврського) рівня спеціальності D7 «Торгівля» усіх форм навчання відповідно до навчального плану. У процесі вивчення дисципліни здобувачам рекомендовано опанувати лекційні матеріали, опрацювати актуальні аналітичні джерела, ознайомитись із сучасною практикою ризик-менеджменту та вимогами ринку праці до фахівців у сфері торгівлі.
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; самостійна робота; управління ризиками; торгівля; ризики