Фактори і методи підвищення ефективності каталітичного впливу на згоряння в дизелі - Парсаданов, Ігор Володимирович; Хижняк, Володимир Олександрович; Горохівський, Андрій Сергійович; Артеменко, Андрій Костянтинович (НТУ "ХПІ", 2017)
Розглянуто фактори та методи, що забезпечують підвищення ефективності каталітичного впливу на внутрішньоциліндрові процеси в дизелі. Запропонована класифікація, в якій фактори поділяються на три групи: хімічні, технологічні та фізичні. Визначальною ознакою хімічного фактору є швидкість протікання хімічних реакцій, яка залежать від температурних умов на поверхні камери згоряння і каталітичної активності матеріалу. Напрямок реалізації технологічного фактору залежить від вибору методу, матеріалів та стадій нанесення каталітичного покриття. Вплив фізичного фактору визначається формою камери згоряння, турбулізацією заряду та особливістю розпилу палива.

Factors and methods which provide increase in efficiency of catalytic impact on in-cylinder processes in diesel engines are considered. Classification in which factors are divided into three groups is offered: chemical, technological and physical. A defining sign of a chemical factor is the speed of course of chemical responses which depends on temperature conditions on the surface of the combustion chamber and catalytic activity of material. The direction of implementation of technology factor depends on a choice of a method, materials and stages of plotting of a catalytic covering. Influence of a physical factor is defined by the form of the combustion chamber, turbulization of a charge and feature of a spraying of fuel.
Factors and methods to improve the efficiency of the catalytic effects on the combustion in a diesel engine
Keywords: токсичні речовини; камера згоряння; каталітичне покриття; турбулізація заряду; дифузійне згоряння; toxic substances; combustion chamber; catalytic coating; charge turbulence; diffusion combustion; diesel engine