Current economic issues in the context of globalisation: mathematical modelling in the management of economic systems and economic potential - Pererva, P. G.; Pogorielov, S. M.; Suslikov, S. V. (Національний університет "Одеська політехніка", 2025)
The article deals with the current issues of the functioning of economic systems in the context of globalisation and substantiates the need to apply mathematical modelling for effective management of economic potential. The authors emphasise the role of quantitative methods in the process of managerial decision-making, forecasting economic dynamics and adaptation to the challenges of the external environment. The analysis of modern approaches to constructing economic and mathematical models, their application in macro- and microeconomic contexts, as well as directions for improving modelling in the digital era, has been made. An integrated approach to mathematical modelling of managing economic systems and economic potential has been proposed, which provides multilevel analytics, system flexibility and a high degree of adaptability to external challenges. The study concludes that integrating mathematical models into strategic management systems can significantly contribute to sustainable economic development.

Актуальні проблеми економіки в умовах глобалізації: математичне моделювання в управлінні економічними системами та економічним потенціалом. Науково-методична стаття. У статті досліджено актуальні проблеми функціонування економічних систем в умовах глобалізації та обґрунтовано необхідність застосування математичного моделювання для ефективного управління економічним потенціалом. Автори підкреслюють роль кількісних методів у процесі прийняття управлінських рішень, прогнозування економічної динаміки та адаптації до викликів зовнішнього середовища. Здійснено аналіз сучасних підходів до побудови економіко математичних моделей, їх застосування в макро- та мікроекономічному контекстах, а також визначено напрямки вдосконалення моделювання у цифрову епоху. Запропоновано інтегрований підхід до математичного моделювання управління економічними системами та економічним потенціалом забезпечує багаторівневу аналітику, системну гнучкість і високий ступінь адаптивності до зовнішніх викликів. Зроблено висновок про доцільність інтеграції математичних моделей у систему стратегічного управління для забезпечення сталого розвитку економіки.
Актуальні проблеми економіки в умовах глобалізації: математичне моделювання в управлінні економічними системами та економічним потенціалом
Keywords: globalisation; current issues; economic systems; economic potential; mathematical modelling; forecasting; economics; глобалізація; актуальні проблеми; економічні системи; економічний потенціал; математичне моделювання; прогнозування; економіка