Формування культурних констант країни як основи мультикультурного маркетингу - Мірошник, Марія Володимирівна; Сєгодін, Дмитро Олексійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті розглядається процес формування культурних констант як ключового чинника ефективної реалізації стратегій мультикультурного маркетингу, що набуває особливої актуальності в умовах глобалізації світових ринків та посилення міжкультурних контактів. Культурні константи, зокрема національні цінності, історичні традиції, соціальні норми, мовні особливості та символічні елементи, відіграють важливу роль у формуванні унікального культурного образу кожної країни. Цей образ, своєю чергою, виступає основою для розробки автентичних маркетингових комунікацій, здатних ефективно взаємодіяти з багатонаціональною цільовою аудиторією. У межах дослідження здійснено аналіз основних підходів до ідентифікації культурних констант, включаючи методи контент-аналізу, соціокультурного порівняння та емпіричних досліджень поведінки споживачів у різних країнах. Особлива увага приділяється трансляції культурних елементів у глобальному комунікаційному середовищі, що вимагає від компаній високого рівня чутливості до культурних відмінностей, а також здатності адаптувати маркетингові повідомлення відповідно до локальних контекстів. Обґрунтовано необхідність інтеграції культурної складової в маркетингові стратегії міжнародних компаній як засобу підвищення релевантності комунікацій та зміцнення емоційного зв’язку з аудиторією. Також проаналізовано ключові виклики, пов’язані з мультикультурним середовищем: ризики неправильного тлумачення символів, культурні бар’єри, а також складність узгодження глобального позиціонування з локальними очікуваннями. У той же час виявлено і потенційні можливості, що відкриваються перед брендами, які здатні враховувати культурну специфіку — зокрема, зростання довіри до бренду, посилення лояльності споживачів та підвищення ефективності просування. Отримані результати можуть бути використані не лише для формування сильного національного бренду, але й для вдосконалення міжкультурної комунікації, розробки креативних стратегій просування на зовнішніх ринках, а також для побудови довготривалих взаємин зі споживачами, що представляють різні культурні спільноти. The article examines the process of forming cultural constants as a key factor in the effective implementation of multicultural marketing strategies, which is becoming especially relevant in the context of globalization of world markets and increased intercultural contacts. Cultural constants, in particular national values, historical traditions, social norms, linguistic features and symbolic elements, play an important role in the formation of a unique cultural image of each country. This image, in turn, serves as the basis for the development of authentic marketing communications that can effectively interact with a multinational target audience. The study analyzes the main approaches to identifying cultural constants, including methods of content analysis, socio-cultural comparison and empirical studies of consumer behavior in different countries. Particular attention is paid to the transmission of cultural elements in the global communication environment, which requires companies to have a high level of sensitivity to cultural differences, as well as the ability to adapt marketing messages to local contexts. The need to integrate the cultural component into the marketing strategies of international companies as a means of increasing the relevance of communications and strengthening the emotional connection with the audience is substantiated. The key challenges associated with the multicultural environment are also analyzed: the risks of misinterpretation of symbols, cultural barriers, and the difficulty of harmonizing global positioning with local expectations. At the same time, potential opportunities are identified for brands that are able to take into account cultural specifics - in particular, increasing brand trust, strengthening consumer loyalty, and increasing the effectiveness of promotion. The results obtained can be used not only to form a strong national brand, but also to improve intercultural communication, develop creative promotion strategies in foreign markets, and build long-term relationships with consumers representing different cultural communities.
Formation of cultural constants of a country as the basis of multicultural marketing
Keywords: мультикультурний маркетинг; культурні константи; міжкультурна комунікація; національний бренд; маркетингова стратегія; multicultural marketing; cultural constants; intercultural communication; national brand; marketing strategy