Підвищення експлуатаційних характеристик муфт зчеплення транспортних засобів при застосуванні фторопласту - Островерх, Олександр Олегович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
В роботі проведено температурне дослідження фрикційних дисків, по типу кільце та пелюстки, що виконані з металоазбесту. Для проведення дослідження застосовано програму SolidWorks із програмним модулем COSMOSWorks Designer. При виконанні розрахунків створені спрощені моделі накладок, побудовано сітки кінцевих елементів, виконано тепловий розрахунок з застосуванням теплового потоку. Далі проведемо аналогічне дослідження лише з нанесеним фторопластового покриттям на поверхню натискного диска та маховика зчеплення. Застосування фторопласту дозволяє зменшити теплове навантаження на відповідні поверхні при товщині покриття 0,1 міліметр мінімум на 10%.

In the work, a temperature study of friction discs, of the ring and petal type, made of metal asbestos, was carried out. The SolidWorks program with the COSMOSWorks Designer software module was used to conduct the research. When performing the calculations, simplified models of overlays were created, grids of finite elements were constructed, thermal calculation was performed using heat flow. Next, we will conduct a similar study only with a fluoroplastic coating applied to the surface of the pressure disc and the clutch flywheel. The use of fluoroplastic allows to reduce the heat load on the corresponding surfaces with a coating thickness of 0.1 millimeter by at least 10%.
Increasing the performance characteristics of clutches of vehicles when using fluoroplast
Keywords: муфта зчеплення; фрикційна накладка; температура; епюра; модель; дослідження; clutch; friction pad; temperature; epiura; model; research