Цифрове забезпечення організації і методики податкових перевірок як чинник фінансової безпеки - Юр'єва, Ірина Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
В сучасних економічних умовах податки є одним з головних джерел наповнення державних фондів коштів, що необхідні для забезпечення соціального та економічного добробуту держави і суспільства. На жаль ухиляння від сплати податків, агресивне податкове планування та недотримання податкового законодавства мають масовий характер. Це, у свою чергу, впливає на якість і доступність державних програм. Невиконання зобов’язань підриває справедливість податкової системи, оскільки ті, хто не сплачує свою належну частку, перекладають тягар на інших платників податків. Так само бізнес, який не сплачує свою частку, має несправедливу конкурентну перевагу над підприємствами, які дотримуються закону. З огляду розвитку інформаційних технологій, їх вплив на ринки та економіку, а також зважаючи на виклики, що постали перед податковими органами та платниками податків в умовах поширення пандемії, воєнного стану ще гостріше постало питання перетворення системи адміністрування податків з метою її ефективної реалізації. Як наслідок, існує тренд на глобальну цифровізацію податкової інформації, впровадження нових технологій для здійснення податкового адміністрування. Посилення дотримання податкового законодавства та збір достатніх доходів є необхідною умовою для наповнення державного бюджету та забезпечення суспільних потреб. Саме тому податкові органи здійснюють цифрову трансформацію та автоматизацію своїх систем. Впровадження технологій може забезпечити успішні та стійкі податкові реформи, забезпечити належне оподаткування цифрової економіки та зменшити перешкоди на шляху платників податків до дотримання вимог законодавства. Сучасні виклики призвела до буму використання цифрових технологій в державному урядуванні та зробила особливо актуальним їх впровадження при здійсненні податкових процедур.

In modern economic conditions, taxes are one of the main sources of filling state funds, which are necessary to ensure the social and economic well-being of the state and society. Unfortunately, tax evasion, aggressive tax planning and non-compliance with tax laws are widespread. This, in turn, affects the quality and accessibility of government programmes. Non-compliance undermines the fairness of the tax system, as those who do not pay their fair share shift the burden to other taxpayers. Non-compliance undermines the fairness of the tax system because those who do not pay their proper portion shift the burden to other taxpayers. In the same way, businesses that do not pay their proper portion have an unfair competitive advantage over businesses that comply with the law. From a review of the development of information technology, its impact on markets and the economy, and taking into account the challenges that have emerged for tax authorities and taxpayers in the context of the spread of pandemic, war state, the issue of transforming the tax administration system in order to implement it effectively has become even more acute. As a consequence, there is a trend towards global digitalisation of tax information, introduction of new technologies for tax administration. Strengthening compliance with tax legislation and collection of sufficient revenues is a prerequisite for filling the state budget and ensuring public needs. This is why tax authorities are digitally transforming and automating their systems. The implementation of technology can ensure successful and sustainable tax reforms, ensure proper taxation of the digital economy and reduce compliance obstacles for taxpayers. Today's challenges have led to a boom in the use of digital technologies in public administration and made it particularly relevant to implement them in tax procedures.
Digital support of the organisation and methodology of the tax audits as a factor of the financial security
Keywords: підприємство; оподаткування; фінансова безпека; криза; штучний інтелект; діджиталізація; enterprise; financial security; taxation; crisis; artificial intelligence; digitalization