Методичні вказівки до виконання кваліфікаційної роботи першого (бакалаврського) рівня - Мащенко, Марина Анатоліївна; Сергієнко, Олена Андріанівна; Шапран, Євген Миколайович; Соснов, Ігор Ігорович; Білоцерківський, Олександр Борисович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Бакалаврська кваліфікаційна робота є науково-дослідною роботою, що характеризується внутрішньою єдністю і відображає процес розробки обраної теми та її результати. Науковий рівень бакалаврської роботи повинен відповідати освітній програмі навчання у бакалавраті за спеціальністю D7 «Торгівля». Сукупність результатів, отриманих у процесі підготовки кваліфікаційної роботи, має бути критерієм оцінювання освітнього рівня випускника вишу і свідчити про наявність у нього навичок проведення наукового дослідження: уміння самостійно вести науковий пошук; визначати і розв’язувати професійні проблеми; виконувати конкретні наукові завдання адекватними методами. Бакалаврська кваліфікаційної робота є засобом демонстрації готовності студента до роботи в різних галузях у своєї професійної діяльності. Робота є самостійним дослідженням студента і базується на теоретичних знаннях і практичних навичках, отриманих студентом у результаті навчання та проходження передкваліфікаційної практики. Мета бакалаврської кваліфікаційної роботи – це закріплення майбутніми фахівцями теоретичних засад функціонування підприємницьких та торговельних структур, яка здійснюється для досягнення відповідних економічних і соціальних результатів. Для досягнення мети бакалаврської кваліфікаційної роботи студенти мають вирішити такі завдання: ➢ закріпити навички використання сучасної комп’ютерної і телекомунікаційної технології обміну та розповсюдження професійно спрямованої інформації у сфері підприємництва та торгівлі; ➢ здійснити пошук, самостійний відбір, якісну обробку інформації з різних джерел для формування банків даних у сфері підприємництва, та торгівлі; ➢ розробити теоретичні та практичні рекомендації з підвищення ефективності господарської діяльності сучасного підприємництва; ➢ здійснити графічне представлення даних і розрахунків з метою візуалізації результатів проєктування кваліфікаційної роботи. Виконання кваліфікаційної роботи дає можливість студенту навчитися самостійно працювати з різними інформаційними джерелами, реферувати матеріали періодичної літератури, глибше вивчати основні проблеми економіки праці, аналізувати статистичні дані і на підставі цього розробляти організаційні заходи, доведені до рівня практичного застосування. Бакалаврська кваліфікаційна робота має бути самостійним дослідженням, гідним відповідної кваліфікації. Здобувач має підтвердити рівень загальнотеоретичної і спеціальної підготовки. Кваліфікаційна робота є випускною кваліфікаційною роботою, на підставі захисту якої Державна екзаменаційна комісія (ДЕК) вирішує питання про присвоєння її автору кваліфікації «бакалавра підприємництва та торгівлі» і видачі йому диплома державного зразка. Кваліфікаційна робота, що не відповідає вимогам щодо змісту та оформлення, написана без дотримання затвердженого плану, не містить матеріалів реального аналізу господарської діяльності, обґрунтованих пропозицій, а також не має зовнішньої та внутрішньої рецензії, до захисту не допускається. Кваліфікаційна робота також проходить перевірку на дотримання її автором академічної доброчесності (плагіат), яку виконує уповноважена особа – депозитор. Для її успішного проходження робота повинна містити не менш ніж 85 % відсотків оригінального вмісту. Якщо процент запозичень перевищує вказаний відсоток, то робота до захисту не допускається і повертається на доопрацювання здобувачу вищої освіти. Допущена до захисту бакалаврська кваліфікаційна робота розміщується в репозиторії НТУ «ХПІ», де і зберігається у подальшому.
Keywords: методичні вказівки; кваліфікаційна робота; балаврат; торгівля; науково-дослідна робота; атестація