Складові ефективного управління підприємством і його персоналом в умовах інноваційного розвитку - Кучинський, Володимир Анатолійович (НТУ "ХПІ", 2018)
Визначені найбільш перспективні складові забезпечення конкурентоспроможності, ефективного функціонування та розвитку вітчизняних підприємств, серед яких виділені наступні: успішна діяльність підприємства можлива лише при відповідності всіх складових внутрішнього середовища зовнішнім умовам; найбільші можливості підвищення ефективності функціонування підприємства містяться в раціональному поєднанні всіх його факторів відтворення; підвищення значення інтелектуальної складової інноваційного розвитку підприємства надає актуальність та значущість трансферу технологій; розвиток системи внутрішньофірмового трансферу технологій підприємства повинен розглядатися в контексті стратегічного управління; адаптивність, динамічність, самоорганізація, саморегуляція, саморозвиток – це основні принципи функціонування підприємства, яке стало на інноваційний шлях розвитку; підвищення значення оцінки ризику діяльності підприємства; застосування в управлінні підприємствами логістичного підходу дасть змогу досягти додаткових конкурентних переваг за рахунок оптимізації матеріальних, інформаційних та фінансових потоків; використання логістичного підходу в управлінні персоналом підприємства дозволяє поєднати і оптимізувати трудові потоки з метою ефективного використання потенціалу працівників.

The most promising components of ensuring competitiveness, efficient functioning and development of domestic enterprises are identified, among which the following are highlighted: the successful activity of the enterprise is possible only with the compliance of all components of the internal environment with external conditions; the greatest opportunities for increasing the efficiency of the operation of the enterp rise are in the rational combination of all its reproduction factors; increasing the value of the intellectual component of the innovation development of the enterprise provides the relevance and significance of technology transfer; the development of the intracompany technology transfer system should be considered in the context of strategic management; adaptability, dynamism, self-organization, self-regulation, self-development – these are the basic principles of the functioning of the enterprise, which became an innovative way of development; increase in the value of risk assessment of the enterprise; application of enterprise logistics approach in the management of enterprises will allow to achieve additional competitive advantages at the expense of optimization of material, informational and financial flows; the use of a logistic approach in the management of the personnel of an enterprise allows combining and to optimize labor flows for the purpose of effective use of the potential of employees.
Composition of effective management by enterprise and its personnel in the conditions of innovation development
Keywords: конкурентоспроможність; логістичний підхід; трансфер технологій; стратегічне управління; підприємницькі ризики; innovation development; efficiency; personnel management; enterprise management; competitiveness; logistic approach; technology transfer; strategic management; business risks