Методичні вказівки до виконання лабораторних та практичних робіт з курсів "Системи автоматизованого проектування (САПР) і інформаційні технології в екології" та "Інформаційні технології в охороні довкілля" - Манойло, Євгенія Володимирівна; Козуля, Тетяна Володимирівна; Цейтлін, Мусій Абрамович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
Дисципліни «Системи автоматизованого проектування (САПР) і інформаційні технології в екології» та «Інформаційні технології в охороні довкілля» спрямовані на формування у студентів уявлення про сучасні технологічні винаходи, які застосовуються у галузі екології та охорони природи, теоретично та практично готують їх до використання інформаційно-дослідницьких комплексів в екології як висококваліфікованих користувачів обчислювальної техніки, а також формують у студентів теоретичні знання та практичні навички, необхідні для проведення інженерно-технічних та наукових розрахунків та представлення ділової графіки професійного спрямування. Метою є формування у майбутніх спеціалістів сучасного рівня інформаційної та комп’ютерної культури, оволодіння сучасними інформаційними технологіями, які базуються на знанні персонального комп’ютера та комп’ютерних мереж; отримання навичок роботи із сучасними прикладними програмами обробки текстової, числової та графічної інформації; оволодіння деякими методами математичного аналізу експериментальних досліджень; отримання навичок підготовки рекламно-презентаційних матеріалів для висвітлення результатів наукових досліджень. а також теоретично та практично підготувати їх до використання інформаційно-дослідницьких комплексів в екології. Практичні заняття дають змогу закріплення отриманих теоретичних знань за опрацьованими питаннями; розвивають практичні навички. Лабораторні роботи дозволяють ознайомитися із програмними комплексами призначеними для обробки текстової, табличної, графічної інформації різними засобами. Під час проведення таких занять студенти використовують комп’ютерну техніку для виконання індивідуальних лабораторних завдань. Дані методичні вказівки регулюють питання з виконання лабораторних та практичних занять з дисциплін «Системи автоматизованого проектування (САПР) і інформаційні технології в екології» та «Інформаційні технології в охороні довкілля».
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; практична робота; системи автоматизованого проектування; інформаційні технології; охорона довкілля