Директори Харківського тракторного заводу: С.В. Салєнков, П.Я. Лісняк, М.А. Пашин, П.Ю. Саблєв - Писарська, Наталія Віталіївна (Державний університет інфраструктури та технологій, 2018)
У статті розкрито основні напрями та результати діяльності директорського корпусу Харківського тракторного заводу, протягом 1940-х – 1960-х рр. ХХ ст.: С.В. Салєнкова, П.Я. Лісняка, М.А. Пашина та П.Ю. Саблєва. Встановлено особливості діяльності С.В. Салєнкова, першого директора заводу після реевакуації, та його внесок у відновлення підприємства. Акцентовано увагу на важливості доробку П.Я. Лісняка, пов’язаного зі впро-вадженням нових моделей техніки, виходу підприємства на повну потужність і, як наслідок, збільшення чисельності кваліфікованих працівників. Зосереджено увагу на діяльності М.А. Пашина, ключовими ознаками якої стало виробництво військової техніки. З’ясовано важливість впливу діяльності П.Ю. Саблєва, як керівника, що сприяв виготовленню нової техніки на підприємстві та його виходу на міжнародний ринок. За часів керівництва ХТЗ П.Ю. Саблєвим випущено понад сто тисяч тракторів Т-54, організовано виготовлення гусе-ничних тракторів Т-74 та запроваджено до виробництва артилерійський тягач легкий.

The given paper presents the main trends and results of the Kharkiv Tractor Plant directional staff activity namely S.V. Salenkov, P.Ya. Lisniak, M.A. Pashyn, P.Yu. Sablev for the period from 1940s up to 1960s. Peculiar features of S.V. Salenkov`s activity who was the first director of the plant after its re-evacuation and his contribution to the plant functioning are determined a special attention is paid to the important role of P.Ya. Lisniak connected with the implementation of new technological items, achievement of full production resulted in the increase of qualified workers and specialists quantity. Attention is focused on M.A. Pashyn`s activity which key evidences is a manufacture of military machinery and equipment. The importance of P.Yu. Sablev`s activity influ-ence as a chief who promoted to the manufacture of new machinery at the enterprise and its global reach is found. More than 100.000 T-54 tractors, the manufacture of caterpillar tractors T-74 and light artillery prime-mover was set up under the guidance of P.Yu. Sablev.
Keywords: промисловість; тракторобудування; Харківський тракторний завод; industry; tractor-building; Kharkiv tractor plant