The math modeling cognitive issues of general system theory - Tikhonov, V. I.; Tykhonova, O. V. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
The paper focuses researches on general system theory. Related publications surveyed. Cognitive aspects of system math modeling studied. The issues of "state-space" and "space-structure" discussed for model of open system. The role of observer and "dark matter" formalism determined in system analysis.

Робота присвячена дослідженням у загальній теорії систем. Наведено огляд тематичних публікацій. Досліджено когнітивні аспекти математичного моделювання систем. Розглянуто питання "простору-станів" та "простору-структури" у тензорній моделі відкритої системи. Визначено роль спостерігача і механізм формалізації "темної матерії" у системному аналізі.
Когнітивні проблеми математичного моделювання у загальній теорії систем
Keywords: general system theory; dark matter; space-structure; темна матерія; простір-структури