Методологічні принципи визначення ринкової вартості майнових комплексів - Гнєсіна, Наталія Віталіївна; Ларка, Микола Іванович (НТУ "ХПІ", 2010)
У статті розглядаються методологічні підходи до оцінюваання вартості майнових комплексів і їх складових, види вартості, які визначаються у кожному конкретному випадку; системні принципи, що відображають інтереси власника об'єкту, умови ринкового середовища і чинники експлуатації. Розглянуті три принципово різних методи оцінювання, що застосовуються на практиці, сфери їх застосування; використання методу зважування в практиці оцінювання, труднощі, з якими зустрічається оцінювач в своїй практичній діяльності.

The article deals with the methodological approaches to the value assessment of property complexes and their constituent parts - the types of value which can be determined in each specific case; some system principles that reflect interests of an object owner, conditions of the market environment and operating factors. The article covers three fundamentally different practical methods of assessment, their spheres of usage; usage of the method of weighting in assessment practice, difficulties to be faced with a valuer in his or her practice.
Keywords: оцінювання; вартість нормативно-розрахункова; комплекс майновий; вартість діючого підприємства; вартість споживна; вартість інвестиційна; вартість чиста; вартість відтворення; вартість заміщення; вартість залишкова; вартість утилізації; вартість лому; вартість ліквідаційна; вартість заставна; вартість оподаткування; вартість страхова