HR-інжиніринг як фактор підвищення конкурентоспроможності промислового підприємства - Романчик, Тетяна Володимирівна; Перерва, Олександр Петрович (Хмельницький національний університет, 2025)
В доповіді розглянуто питання нових управлінських рішень, які дозволяють адаптувати підприємства до динамічних ринкових умов, знижувати організаційні витрати, підвищувати ефективність праці та зміцнювати конкурентні переваги. HR-інжиніринг дає змогу трансформувати систему управління персоналом з витратного підрозділу у генератора цінності для бізнесу.
Keywords: інжиніринг; персонал; управління; фактори; оцінка; ефективність