Method development of the information models' design and synthesis for infocommunication systems of air traffic control - Borozenec, Igor; Dmitriiev, Oleh; Melnichuk, Marina; Pavlenko, Maksim; Shcherbak, Gennadiy; Shylo, Serhiy (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
The present article describes research of information models' design and synthesis as a necessary component of the information provision system for decision-makers in infocommunication air traffic control systems. It gives analysis of possible information models' construction and suggests linear or hierarchical structure for relatively simple situations. We use combined information model that permits to take into account possible chan ges in any situation, which lead to a significant increase of displayed information. The present study shows interrelations that give an opportunity to evaluate the characteristics of information models at the stage of their ergonomic design and to determine the number of information elements in a single displayed program, considering the minimization of search time of the specified element. It suggests possible variants of common use for different ways of inf ormation display of an individual as well as group and collective usage.

Якісне та ефективне вирішення завдань операторами інфокомунікаційних систем управління повітряним рухом напряму залежить від стану системи інформаційного забезпечення. Одним з базових напрямків удосконалення інформаційного забезпечення систем управління повітряним рухом є необхідність адаптації інформаційних моделей до умов діяльності та специфіки завдань, що стоять перед особами, які приймають рішення. В статті викладено результати досліджень, присвячених питанням проектування та синтезу інформаційних моделей, що є необхідною складовою системи інформаційного забезпечення осіб, які приймають рішення в інфокомунікаційних системах управління повітряним рухом. Наведено аналіз можливих структур побудови інформаційних моделей та запропоновано для порівняно простих умов обстановки використовувати лінійну або ієрархічну структури. Для врахування можливих змін ситуацій обстановки, що призводять до необхідності суттєвого зростання обсягу інформації для відображення, доцільно використовувати комбіновану структуру інформаційної моделі. Наведено співвідношення, які надають можливість оцінити характеристики структури інформаційних моделей на етапі їх ергономічного проектування і визначити кількість інформаційних елементів в одній програмі відображення з урахуванням мінімізації часу пошуку заданих елементів. Наведено можливі варіанти спільного використання засобів відображення інформації,як індивідуального,так і групового та колективного користування. Запропоновано структуру процесу та послідовність і зміст операцій при розробці вимог до форми інформаційних елементів. Наводяться дослідження ефективності використання різних форм подання інформаційних елементів. В підсумку наводяться структура, зміст та послідовність етапів методу проектування і синтезу інформаційних моделей для інформаційної підтримки прийняття рішень з оцінки обстановки, який на відміну від існуючих враховує етапи діяльності та специфіку задач, що вирішуються операторами в інфокомунікаційних системах управління повітряним рухом.
Розробка методу проектування і синтезу інформаційних моделей для інфокомунікаційних систем управління повітряним рухом
Keywords: air situation; information element; activity of operators; ситуація обстановки; інформаційний елемент; діяльність операторів