Методичні вказівки до практичних занять студентів з дисципліни "Основи менеджменту" - Угрімова, Ірина Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2026)
Курс орієнтований на засвоєння студентами сучасного інструментарію та особливостей функціонування різних підприємств і управління ними, а також використання різних методів для забезпечення процесів менеджменту. Необхідність введення даного курсу в учбовий процес пояснюється багатьма причинами, сучасне суспільство багато в чому залежать від діяльності менеджерів, яка забезпечує високу ефективність діяльності підприємств, його конкурентоздатність та стійке положення на ринку. До найважливіших завдань у сфері менеджменту відносяться: управління підприємством, персоналом; ефективне вирішення стратегічних та тактичних завдань; створення продуктів та реалізація, тощо. Вирішення цих завдань обумовлюється ґрунтовною фаховою підготовкою майбутніх фахівців в економічній сфері і області підприємництва. Мета полягає в тому, щоб сформувати у студентів теоретичні знання та практичні навички з питань управління організаціями, вивчити принципи, положення та методи менеджменту; сформувати у студентів сучасне управлінське мислення та систему знань у сфері менеджменту, їх використання в управлінській діяльності. У методичних вказівках подано план практичних занять відповідно до тем програми (силабусу) навчальної дисципліни «Основи менеджменту»; пропонуються ситуаційні та аналітичні завдання, різні кейси, тести, контрольні питання щодо перевірки знань студентів, це сприятиме поглибленому вивченню понятійного апарату менеджменту та набуттю майбутніми фахівцями професійних компетентностей для вирішення певних управлінських завдань. Загальні компетентності: здатність до абстрактного мислення, аналізу та синтезу; здатність застосовувати отримані знання в практичних ситуаціях; здатність бути критичним та самокритичним; здатність виявляти ініціативу та підприємливість; здатність діяти відповідально та свідомо. Загальний обсяг дисципліни 120 год.: лекції – 32 год., практичні роботи – 16 год., самостійна робота – 72 год.
Keywords: методичні вказівки; практичні заняття; менеджмент; основи менеджменту; сутність менеджменту; комунікація