Пристрій визначення ефективності ударної дії - Болюх, Володимир Федорович; Щукін, Ігор Сергійович; Трубніков, Антон Андрійович (ДП "Український інститут промислової власності", 2012)
Пристрій визначення ефективності ударної дії має приймач ударів, виконаний у вигляді костюма учасника змагань з розташованими на ньому датчиками, що реагують на ударну дію противника, і систему передачі сигналів від датчиків на пристрій реєстрації параметрів удару і на світлозвуковий індикаторний пристрій. Поверхня костюма охоплена латами і облягає тіло учасника змагань, розбита на уражувані ділянки, дія на які оцінюється ступенем важливості ураження за допомогою вагових коефіцієнтів. На зовнішній поверхні кожної уражуваної ділянки закріплена порожня гнучка трубка для сприйняття ударних дій на уражуваній ділянці, всередині якої розташовано робоче середовище, на одному кінці якої встановлений запірний елемент, що перешкоджає виходу робочого середовища з трубки, а на другому кінці трубки встановлений датчик ударної дії, що сприймає сигнали від робочого середовища. Корпус датчика розташований поза зоною уражуваної ділянки. Система передачі сигналів від датчиків виконана у вигляді розташованих на костюмі приймача, перетворювача і суматора сигналів, які зв'язані з передавальним пристроєм, що передає електромагнітний сигнал з виходів датчиків на приймальний пристрій, і який залежить від характеристичної величини удару, вагового коефіцієнта і кількості ударів. Приймальний пристрій має у своєму складі світлозвуковий індикаторний пристрій, електронний реєструючий пристрій та запам'ятовуючий пристрій. Один з виходів приймального пристрою зв'язаний зі світлозвуковим індикаторним пристроєм, а другий його вихід через електронний реєструючий пристрій зв'язаний з запам'ятовувальним пристроєм. Пристрій належить до технічних засобів, які дозволяють об'єктивно контролювати змагання та протиборства з контактною взаємодією учасників, що здійснюються за допомогою спеціалізованої спортивної зброї, більш конкретно, до змагань з реконструйованого середньовічного бою, що включає лицарські поєдинки, в тому числі, масові бої, які відбуваються з використанням реконструйованої середньовічної зброї, костюмів і латів.
Keywords: патент; винахід; суддівство; об'єктивність; удар; бойова потужність; датчик ударної дії; індикаторний пристрій; сигнали; надійність; вартість; додатковий захист