Подвійне ціноутворення. Як інформаційні технології змінюють правила гри - Васильцова, Світлана Олександрівна; Гасюк, Максим Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті зроблено всебічний аналіз методу подвійного ціноутворення, який набуває дедалі більшої популярності в умовах глобалізації та цифровізації ринків. Подвійне ціноутворення передбачає встановлення різних цін на один і той самий товар або послугу в залежності від специфіки ринку, що дозволяє компаніям адаптуватися до різних економічних умов, рівня конкуренції та споживчих уподобань. Цей підхід дозволяє не тільки максимізувати прибуток, але й забезпечує конкурентоспроможність на локальних і міжнародних ринках. Стаття зосереджується на вивченні впливу інформаційних технологій на ефективність подвійного ціноутворення. Вона підкреслює, як сучасні рішення у сфері аналітики, автоматизації та динамічного ціноутворення сприяють більш точному визначенню цін, які відповідають попиту. Серед основних інформаційних технологій, що використовуються в цьому контексті, можна виділити аналітику даних, яка забезпечує збір та обробку великих обсягів інформації про поведінку споживачів, що дозволяє визначити оптимальні ціни для різних сегментів ринку. Також важливу роль відіграє машинне навчання, яке передбачає зміни попиту на основі історичних даних, що дозволяє підприємствам адаптувати свої ціни в реальному часі. Динамічне ціноутворення дозволяє автоматично змінювати ціни залежно від змінюваних умов ринку, таких як сезонність, час доби або наявність конкуренції. Технології блокчейн забезпечують прозорість цінового процесу та можуть бути використані для створення смарт-контрактів, які автоматизують процеси купівлі-продажу. CRM-системи, тобто системи управління взаємовідносинами з клієнтами, дозволяють підприємствам краще розуміти своїх споживачів і адаптувати свої цінові стратегії відповідно до їх потреб. Досліджуються приклади успішних цифрових платформ, таких як Booking.com, eBay чи Netflix, які використовують подвійне ціноутворення для оптимізації своїх цінових стратегій. Ці платформи демонструють, як технології можуть полегшити встановлення різних цін залежно від регіону, часу або типу споживача. Стаття також акцентує увагу на можливостях, які надають нові технології, у формуванні прозорості цінового процесу та підвищенні конкурентоспроможності бізнесу. Результати дослідження підтверджують, що впровадження інформаційних технологій у стратегії подвійного ціноутворення відкриває нові горизонти для підприємств, дозволяючи їм краще реагувати на зміни на ринку та задовольняти потреби споживачів. Стаття також пропонує рекомендації щодо подальшого розвитку методів ціноутворення, акцентуючи увагу на важливості адаптації бізнесу до швидко змінюваного цифрового середовища. Це дослідження стане корисним для практиків, науковців та всіх, хто цікавиться сучасними тенденціями в маркетингу та ціновій політиці.

The article provides a comprehensive analysis of the dual pricing method, which is becoming increasingly popular in the context of globalisation and digitalisation of markets. Dual pricing involves setting different prices for the same product or service depending on the specifics of the market, which allows companies to adapt to different economic conditions, the level of competition and consumer preferences. This approach not only maximises profits but also ensures competitiveness in local and international markets. The article focuses on the impact of information technology on the effectiveness of dual pricing. It emphasises how modern solutions in the field of analytics, automation and dynamic pricing contribute to a more accurate determination of prices that meet demand. The main information technologies used in this context include data analytics, which collects and processes large amounts of information about consumer behaviour, allowing for the determination of optimal prices for different market segments. Machine learning, which predicts changes in demand based on historical data, also plays an important role, allowing businesses to adapt their prices in real time. Dynamic pricing allows prices to change automatically depending on changing market conditions, such as seasonality, time of day or competition. Blockchain technologies ensure transparency in the pricing process and can be used to create smart contracts that automate the purchase and sale process. CRM systems, i.e. customer relationship management systems, allow businesses to better understand their customers and adapt their pricing strategies to meet their needs. Examples of successful digital platforms, such as Booking.com, eBay or Netflix, that use dual pricing to optimise their pricing strategies are explored. These platforms demonstrate how technology can facilitate the setting of different prices depending on the region, time or type of consumer. The article also focuses on the opportunities provided by new technologies to create transparency in the pricing process and increase business competitiveness. The results of the study confirm that the introduction of information technologies in the dual pricing strategy opens up new horizons for enterprises, allowing them to better respond to changes in the market and meet the needs of consumers. The article also offers recommendations for the further development of pricing methods, focusing on the importance of adapting businesses to the rapidly changing digital environment. This study will be useful for practitioners, academics and anyone interested in current trends in marketing and pricing.
Dual pricing. How information technology is changing the rules of the game
Keywords: ціна; товар; торгівля; цифрові інструменти; ціноутворення; price; goods; trade; digital tools; pricing