Застосування обчислювальних методів у задачах аеробалістики. Визначення cпряжених кутів кидання та побудова балістичних траєкторій - Федотов, Денис Сергійович; Овчаренко, Віталій Володимирович; Федоров, Віктор Олександрович (Застосування обчислювальних методів у задачах аеробалістики. Визначення cпряжених кутів кидання та побудова балістичних траєкторій, 2023)
Вивчена задача аеробалістики артилерійських нереактивних снарядів на прикладі спрощеної математичної моделі. Як окремі підзадачі розглянуті: початкова задача, визначення горизонтальної дальності пострілу (метод Рунге-Кутти 4-го порядку з модифікацією поліноміальної інтерполяції); задача оптимізації (метод Пауелла), визначення кутів максимальної дальності — кутів кидання, при яких досягається максимальна горизонтальна дальність; крайова задача (метод стрільби з методом Ньютона-Рафсона/ методом січних/ методом поліноміальної інтерполяції), визначення кутів кидання при заданій відстані та задача знаходження спряжених траєкторій — настильної та навісної траєкторій, при яких досягається однакова горизонтальна дальність польоту снаряда при різних кутах кидання; обернена задача геодезії (метод Вінсенті), визначення геодезичної відстані між двома географічними точками на несферичній моделі Землі WGS-84. Графічно проілюстровані залежності від кутів кидання наступних характеристик: горизонтальна та вертикальна дальності, максимальна вертикальна та горизонтальна складова швидкості, модуль кінцевої швидкості, кут падіння та час польоту снарядів. Обґрунтовано існування спряжених траєкторій та визначено стратегію для інтервального запуску снарядів з метою одночасного враження цілі по різних траєкторіях. Програмування обчислювальних методів, алгоритму розв’язання поставленої задачі та елементи візуалізації були реалізовані за допомогою пакету прикладних програм MATLAB, розроблена методика та програмне забезпечення показали ефективність та можливість їх практичного застосування.

The problem of aeroballistics of non-reactive artillery projectiles is studied by means of a simplified mathematical model. The following problems are considered as separate subproblems: initial value problem, determination of the horizontal range of a projectile (4th order Runge-Kutta method with modification of polynomial interpolation); optimization problem (Powell's method), determination of the angles of maximum range — the throwing angles at which the maximum horizontal range is achieved; the boundary value problem (shooting method with Newton-Raphson method/ secant method/polynomial interpolation), determination of throwing angles at a given distance and the problem of finding conjugate trajectories — the low and high angled trajectories, which achieve the same horizontal range of the projectile at different throwing angles; the inverse geodesy problem (Vincenty's formulae), determination of the geodesic distance between two geographical points on the WGS-84 non-spherical Earth model. The following characteristics are graphically illustrated as a function of throwing angles: horizontal and vertical ranges, maximum vertical and horizontal velocity components, magnitudes of terminal velocities, impact angle, and flight time of projectiles. The existence of conjugate trajectories is established and the strategy of sequential firing of projectiles with the aim of simultaneously hitting the target along different trajectories is determined. The programming of the numerical methods, the algorithm for solving the problem, and the visualization elements were implemented using the MATLAB application package, and the developed methodology and software have demonstrated their effectiveness and the possibility of their practical application.
Keywords: зовнішня балістика; балістична траєкторія; математична модель; обчислювальні методи; системи диференціальних рівнянь; exterior ballistics; ballistic trajectory; mathematical model; numerical methods; systems of differential equations