О сжатии речевых сигналов - Жиляков, Е. Г.; Белов, С. П.; Прохоренко, Е. И. (НТУ "ХПИ", 2005)
У статті запропоновано один з шляхів рішення проблеми зменшення об‘єму при бітовому представленні звукових даних. Це – комплексний метод, який досягнуто завдяки застосуванню основаному при видвіженні на перший план та кодуванні сигналів звуку та пауз за допомогою моделей авторегресії з наступним сжиманням сигналу за допомогою субполос кодування.

In article is offered one of the ways of decision a problem of reduction of volume of bit presentation voice data. This is the complex method reached by using, founded on highlighting and coding in input an voice a signal a pause with the help of models an autoregression with the following compression of signal by means of sub-band of coding.
Keywords: кодированные речевые данные; качество воспроизведения речи; скорость передачи данных; запись речевых данных; кодирование пауз; субполосное кодирование