Дослідження міцності індивідуального спорядження шляхом комп'ютерного моделювання НДС, на прикладі карабінів - Куценко, Сергій Володимирович; Васильєв, Антон Юрійович; Мухін, Дмитро Сергійович; Васильєв, Юрій Константинович (НТУ "ХПІ", 2017)
У статті наводиться опис і класифікація індівідуального спорядження, описується постановка задачі для подальших досліджень. Створено геометричні та скінченно-елементні моделі досліджуваніх об'єктів. В геометричну модель закладені основи для подальших досліджень впливу конструктивних особливостей на НДС виробу. Проводиться аналіз розмірності і пошук оптимального розміру скінченно-елементної сітки. Також частково піднімається питання концентраторів напружень та їх впливу на результати. Наведено результати попередніх розрахунків карабіна на міцність. За отриманими результатами проведено порівняння з різними марками сталей.

The article provides a description and classification of individual equipment, described formulation of the problem for future research. The purpose of work-processing technique of full-scale tests in computer simulations for this type of constructures using CAE packages. In the work was given the task of building a solid three-dimensional parametric model to the real model. As the object of study tourist steel carbine was taken trapezoidal shape with latch. Created geometric and finite element models of the objects. The analysis of the dimensions and the search for the optimum size of the finite element mesh. The results are compared with several brands of steels and conclusions about the applicability of certain brands in this type of structures. Just it noted that part of steel requires additional calculations and research.
Strength investigation of individual equipment based on example of carbines stress state computer simulation
Keywords: методи скінчених елементів; напружено-деформований стан; статичний аналіз; альпінізм; елементи страховки; finite element method; mode of deformation; static analysis; climbing elements insurance; personal equipment; carabiner