Універсальне програмне забезпечення автоматизації обробки результатів вимірювань "CALIBR 2.0" - Коржов, Ігор Михайлович; Лисенко, Володимир Валерійович (Харківський університет Повітряних Сил ім. Івана Кожедуба, 2015)
У даній статті надаються відомості про комп’ютерну програму з обробки результатів вимірювань, або для автоматизації розрахунків, пов’язаних з визначенням метрологічних характеристик засобів вимірювальної техніки. Запропонований програмний продукт CALIBR 2.0 може виконувати зчитування вимірюваних даних безпосередньо від засобів вимірювальної техніки по інтерфейсу RS-232, або з текстового файлу. Після оброки вимірювальної інформації та вводу необхідних даних для розрахунків програма видає результати у вигляді абсолютної та відносної похибки, невизначеностей по типу А, В та розширену невизначеність в залежності від рівня довіри Р. Також CALIBR 2.0 надає графік отриманих вимірювань, та формує звіт з розрахованими даними.

This article is provided the computer program for processing measurement, automation of calculations related to the definition of the metrological characteristics of measuring equipment. Proposition CALIBR 2.0 software can perform measurements directly from the reading of measuring devices via RS-232, or from a file. After processing of the measuring data and input data required for calculations, the program presents the results in the form of absolute and relative error, the uncertainties of type A, B, and the overall uncertainty. CALIBR 2.0 also provides a graph of the measurements, and generates a report with calculated data.
Universal software automate for the processing of the measurement results CALIBR 2.0
Keywords: вимірювання; калібрування; невизначеність; програмне забезпечення; calibration; uncertainty; software; automation