Surface quality of honed bores as a function of pressure force - Sztankovics, István; Nagypál, G. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2020)
The effect of the pressure force and tool material structure on the surface roughness and straightness of honed bores is studied in this paper. We measured the vertical straightness, the arithmetic average and the maximum height of the roughness profile in our experiments, which contained 9 setups. We compared the registered profiles from the measuring devices in addition to the values of the three quality parameters.

У статті вивчається вплив сили притиску і структури матеріалу інструменту на шорсткість поверхні і прямолінійність хонінгованих гільз автомобільних блоків циліндрів. Для експериментів по хонінгуванню були вибрані гільзи з діаметром отвору 88 мм і довжиною 192 мм, Матеріал заготовки - пластинчастий сплав чавуну. У ході експериментів на хонінгувальному верстаті WMW 270/700 використовувалися три типи абразивних ріжучих інструментів з оксиду алюмінію з різною структурою, розмірами зерна і зв'язуючим матеріалом. Прямолінійність виміряли по вертикалі (STRt), середнє арифметичне (Ra) і максимальну висоту (Rz) профілю шорсткості вимірювали на трьох твірних кожного отвору. Для відповідних параметрів були розраховані середні значення. Були проведені дослідження прямолінійності поверхні і шорсткість хонінгованих внутрішніх циліндричних отворів при різних силах притиску і при різній структурі абразивного інструменту. Аналізуючи результати вимірювання шорсткості стало видно, що більш гладка поверхня може бути досягнута за допомогою інструменту з меншим розміром зерна і більш щільною структурою. На підставі отриманих значень можна зробити висновок, що найбільш сприятлива шорсткість досягається інструментом з меншим розміром зерна при всіх тисках. Мета даного дослідження - проаналізувати ефект зміни сили притиску, тому для кожного хонінгувального інструменту були скориговані 3 значення тиску (7 бар, 10 бар і 13 бар). Параметри для отриманих 9 установок були зведені в таблиці. З аналізу 9 установок видно, що для прямолінійності поверхні краще більший розмір зерна і менша щільність. Крім того, самий низький рівень помилки шорсткості вимірюється при тиску 10 бар з вибраних значень. Обидва вивчених параметри істотно впливають на шорсткість поверхні. Шорсткість поверхні може бути ефективно зменшена шляхом збільшення тиску між інструментом і оброблюваною деталлю і шляхом зменшення розміру зерна, коли інші параметри процесу залишаються незмінними.
Якість поверхні отворів після хонінгування як функція сили притиску
Keywords: aluminium oxide abrasive; surface roughness; straightness; абразиви оксиду алюмінію; шорсткість поверхні; прямолінійність