Метод забезпечення оптимальної маршрутизації з урахуванням QoS та енергозбереження - Пустовойтов, Павло Євгенович; Воронець, О. М. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
У статті запропоновано метод маршрутизації в сенсорних мережах на основі нечіткої логіки, що дозволяє балансувати між якістю обслуговування (QoS) та енергоспоживанням. Метод використовує інтегральну оцінку маршрутів, яка враховує затримку передачі, пропускну здатність і витрати енергії вузлів. Завдяки нечіткій логіці маршрут вибирається адаптивно, що забезпечує гнучке управління передачею даних у динамічних умовах мережі. Проведено моделювання та порівняння запропонованого методу з класичними алгоритмами (Dijkstra, AODV, LEACH). Результати показали, що новий підхід забезпечує меншу затримку, вищу пропускну здатність і зниження енергоспоживання, що критично важливо для бездротових сенсорних мереж. Запропонований метод має високу адаптивність, але потребує налаштування вагових коефіцієнтів. Подальші дослідження можуть бути спрямовані на динамічну оптимізацію параметрів маршрутизації та інтеграцію з іншими адаптивними протоколами. The article proposes a routing method in sensor networks based on fuzzy logic, which allows balancing between quality of service (QoS) and energy consumption. The method uses integral route estimation, which takes into account transmission delay, throughput and energy consumption of nodes. Thanks to fuzzy logic, the route is chosen adaptively, which provides flexible data transmission control in dynamic network conditions. The proposed method is simulated and compared with classical algorithms (Dijkstra, AODV, LEACH). The results show that the new approach provides lower latency, higher throughput and reduced energy consumption, which is critically important for wireless sensor networks. The proposed method has high adaptability, but requires setting weight coefficients. Further research can be aimed at dynamic optimization of routing parameters and integration with other adaptive protocols.
Method for providing optimal routing with account for QoS and energy conservation
Keywords: оптимальна маршрутизація; енергозбереження; сенсорна мережа; управління трафіком; пропускна здатність; метод маршрутизації; кластеризація вузлів; optimal routing; energy saving; sensor network; traffic management; throughput; routing method; node clustering