Розвиток міжнародної торгівлі через призму вдосконалення фінансово-кредитної системи підтримки суб'єктів господарювання аграрного сектора економіки - Сергієнко, Олена Андріанівна; Гула, Алла Сергіївна (НДЦ індустріальних проблем розвитку НАН України, 2018)
У роботі досліджується проблематика вдосконалення фінансово-кредитної системи підтримки суб'єктів господарювання аграрного сектора економіки як визначальних елементів економічного розвитку й безпеки держави та її регіонів в напрямі розвитку міжнародних торгових відносин нового рівня. Запропоновано методичний інструментарій кредитування суб'єктів господарювання в аграрному секторі економіки та його концептуальне, методичне та економіко-математичне наповнення на основі розробки цілісної технології підтримки управлінських рішень. Розглянуто систему фінансово-кредитної діяльності підтримки аграрного сектора як активної життєздатної системи певного типу, у складі якої органи державного управління як елемент верхнього рівня, органи регіонального управління як суб'єкти управління другого рівня (сучасні громади) та агропідприємства як активні елементи, які взаємодіють між собою. Запропонований інструментарій дослідження кредитування суб'єктів господарювання в аграрному секторі економіки, на відміну від існуючих, передбачає взаємодію трьох ієрархічних рівнів управління: макро-, мезо- та макрорівня. Інструментарій заснований на комплексному використанні економіко-математичних моделей оцінки, аналізу та планування і спрямований на вдосконалення та визначення сценаріїв управління відповідно до пріоритетних напрямів розвитку аграрного сектора економіки держави.

The publication researches the problematics of improvement of financial and credit system of support of economic entities of agrarian sector of economy as defining elements of economical development and security of the State and its regions in the direction of development of the new level of international trade relations. A methodical instrumentarium of crediting of economic entities in the agrarian sector of economy is proposed together with its conceptual, methodical and economic-mathematical contents on the basis of development of the integral technology of support of managerial decisions. The system of financial and credit support of agrarian sector is showed as an active viable system of a certain type in which bodies of the State governance act as a top level element, bodies of regional management are considered as actors of the second-level management (modern communities) and agrarian enterprises as active elements that interact with each other. The proposed instrumentarium of research on crediting of economic entities in the agrarian sector of economy, in contrast to existing ones, envisages interaction of three hierarchical levels of management: macro-, meso- and macro-levels. The instrumentarium is based on the integrated use of economic-mathematical models of evaluation, analysis and planning and is aimed at improving and defining the management scenarios according to priority areas of development of the agricultural sector of economy of the State.
The Development of International Trade Through the Prism of Improvement of Financial and Credit System of Support of Economic Entities in the Agrarian Sector
Keywords: кредитування; агропромисловий комплекс; фінансово-кредитна система; методичний інструментарій; crediting; agro-industrial complex; financial and credit system; methodical instrumentarium