Дослідження закордонного досвіду оцінювання економічної ефективності діяльності підприємств - Пономарьов, Владислав Дмитрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У статті досліджується закордонний досвід оцінювання економічної ефективності діяльності підприємств. Основна увага приділяється аналізу методів і підходів, які широко використовуються в розвинених країнах, зокрема Balanced Scorecard (BSC) та Economic Value Added (EVA). Окремо розглядаються міжнародні стандарти фінансової звітності (IFRS) та їхній вплив на оцінку ефективності підприємств. На основі проведеного аналізу сформульовані рекомендації щодо адаптації цих підходів до умов української економіки, що дозволить підвищити ефективність управління підприємствами та їхню конкурентоспроможність на глобальному ринку. Розглянуті методи, що відтворюють прогресивний зарубіжний досвід економічної оцінки діяльності промислових підприємств, поступово входять в практику і використовуватися дослідниками та економістами у вітчизняній економіці.

The article examines the foreign experience of assessing the economic efficiency of enterprises. The focus is on the analysis of methods and approaches that are widely used in developed countries, in particular the Balanced Scorecard (BSC) and the Economic Value Added (EVA). International Financial Reporting Standards (IFRS) and their impact on the assessment of enterprise performance are considered separately. On the basis of the analysis, recommendations on adaptation of these approaches to the conditions of the Ukrainian economy, which will increase the efficiency of enterprise management and their competitiveness in the global market. The considered methods, which reproduce the progressive foreign experience of economic evaluation of the activities of industrial enterprises, are gradually entering practice and are used by researchers and economists in the domestic economy.
Research of foreign experience in assessing the economic efficiency of enterprises
Keywords: економічна ефективність; закордонний досвід; діяльніасть підприємств; міжнародні стандарти; вітчизняна економіка; economic efficiency; foreign experience; industrial enterprises; methods and approaches