Обгрунтування використання синтезованих е-палив у транспортних дизелях - Лісовал, Анатолій Анатолійович; Говоров, Олександр Федорович; Пукас, Віталій Леонідович; Волинкін, Микола Петрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
В статті на основі закордонних джерел систематизовано та узагальнено результати досліджень останніх років щодо можливостей застосування синтезованих електронних палив (е-палив) на наземному транспортні для поетапного процесу декарбонізації галузі. Увага зосереджена на рідких е-паливах для транспортних дизелів. Дизелі як об’єкт досліджень залишаються актуальними для сьогодення України, бо забезпечують у складі транспортних засобів не тільки перевезення вантажів, а й мобільність оборонного сектора, технологічні процеси виробництва продовольства. Країни ЄС планують скоротити викиди парникових газів на 55 % до 2030 р. та досягти вуглецевої нейтральності до 2050 р. У цьому контексті е-палива стали перспективним рішенням для зменшення викидів парникових газів на транспорті. Класичне е-паливо синтезують з уловленого з повітря CO₂ та відновлюваного водню, який отримують електролізом води. Енергія для електролізу надходить від відновлюваних джерел вітрової, сонячної, геотермальної, припливної або гідро електроенергії. Головні переваги е-палив – це виробництво із відновлюваних джерел енергії та використання існуючої паливної інфраструктури з мінімальними змінами. Виробництво е-палив ще не доступне у великих масштабах. Його використання буде поступово зростати завдяки поетапному збільшенню їх концентрацій у сумішевих видах палива. Паралельно з цим на транспорті будуть впроваджуватися інші подібні вуглецево-нейтральні технології.

Based on foreign sources, the article systematises and summarises the results of recent studies on the possibilities of using synthesised electronic fuels (e-fuels) in land transport for the gradual decarbonisation of the industry. The article focuses on liquid e-fuels for transport diesel engines. Diesel engines remain a relevant subject of research for Ukraine today, as they are used in vehicles not only for transporting goods, but also for the mobility of the defence sector and technological processes in food production. EU countries plan to reduce greenhouse gas emissions by 55 % by 2030 and achieve carbon neutrality by 2050. In this context, e-fuels have become a promising solution for reducing greenhouse gas emissions in transport. Classic e-fuels are synthesized from CO₂ captured from the air and renewable hydrogen obtained by electrolysis of water. The energy for electrolysis comes from renewable sources of wind, solar, geothermal, tidal, or hydroelectric power. The main advantages of e-fuels are that they are produced from renewable energy sources and use existing fuel infrastructure with minimal changes. E-fuel production is not yet available on a large scale. Its use will gradually increase thanks to a phased increase in its concentration in blended fuels. At the same time, other similar carbon-neutral technologies will be introduced in transport.
Justification for using synthesised e-fuels in the diesel engines of vehicles
Keywords: транспорт; дизельний двигун; вантажний автомобіль; парникові гази; синтез палива; е-паливо; життєвий цикл палива; transport; diesel engine; truck; greenhouse gases; fuel synthesis; e-fuel; fuel life cycle