Аналіз причин пошкодження турбогенераторів та гідрогенераторів шляхом визначення скаладнонапруженного стану деталей - Кобзар, Костянтин Олександрович; Шуть, Олександр Юрійович; Овсянникова, Олена Олександрівна; Сенецький, Олександр Володимирович; Третяк, Олексій Володимирович (НТУ "ХПІ", 2016)
Виконано аналіз можливих причин виникнення аварійних ситуацій у процесі експлуатації турбогенераторів та гідрогенераторів при різноманітних режимах роботи. Проаналізовано доцільність заміни водневого охолодження генератора на повітряне з урахуванням геометричних обмежень розташування теплообмінного апарату у корпусі електрогенератора. Проведено детальний розрахунок теплового стану повітроохолоджувача генератора. Проведений розрахунковий аналіз показав, що розроблений повітроохолоджувач забезпечує надійну роботу турбогенератора на всіх режимах роботи та гарантує 35 % запас по тепловому навантаженню.

The analysis of possible causes of emergency situations in the operation of large electric machines at different operating modes was carried out in order to find the ways of improvement of Turbogenerators and Hydrogenerators reliability. Due to the fact that the generators shall be free from damage and residual deformations and withstand for 2 minutes emergency increasing of rotational speed of 20 % above rated one, and upon the inquiry of the Customer, the generators can be manufactured that allow emergency increasing of rotational speed up to 30% higher than the rated one, it is necessary to carry out calculations of complicated stressed state by the methods of finite elements and CFD.
Analysis of causes of turbogenerators and hydrogenerators damages by the method of determination of complicated stressed state of the parts
Keywords: ротор; статор; тепловий стан; охолодження; теплообмінний апарат; rotor; stator; thermal state