Оптимальне проектування композиційних деталей машин - Швець, Павло Степанович; Торопенко, Алла Володимирівна; Хуссаін, Валід Шер; Кошулян, С. М. (НТУ "ХПІ", 2017)
Композиційні об’єкти створюються для отримання синергетичного ефекту від поєднання різних властивостей матеріалів. Це породжує багатоцільові задачі оптимізації щодо вибору цих матеріалів та автоматизованого проектування структури та параметрів самих об’єктів. Звичайні методи розв’язання таких задач, – чисельні, аналітичні, – не підходять для складних об’єктів із нелінійними властивостями. Запропоновано метод віртуальних моделей в САПР композиційних об’єктів.

The composite objects are created to obtain a synergistic effect from a combination of various properties of materials. This generates multi-purpose optimization tasks for selecting these materials and automated design of the structure and parameters of the objects themselves. The usual methods of solving such problems – numerical, analytical, – are not suitable for complex objects with nonlinear properties. The method of virtual models in CAD of composite objects is proposed.
Keywords: проектування автоматизоване; модель віртуальна; метод чисельний; composite objects; virtual models