Оптимізація видів навчальної діяльності з фізичного виховання студентів - Глядя, Сергій Олександрович; Любієв, Альберт Гнатович; Юшко, Олексій Володимирович; Колісниченко, Андрій Олександрович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2019)
Розглянуто актуальне питання щодо фізичного виховання студентської молоді України, обґрунтовано головні педагогічні завдання. Проведено чинний аналіз становища з фізичного виховання студентів у закладах вищої освіти (ЗВО), вивчена вітчизняна наукова література, дослідження науковців та фахівців. Визначена мета дослідження та послідовно розглянуто аспекти покращення навчально-виховного процесу з фізичного виховання у контексті сучасного етапу реформування освіти в Україні. Вивчено існуючи методи навчання, їх зміст, тобто систему різних видів навчальної діяльності, мету їх застосування та взаємодію з засобами навчання. Запропоновано затребувані прийоми щодо оптимізації видів навчальної діяльності з фізичного виховання на основі акмеологічного підходу провідним напрямом – мотивація до відвідування і успішності навчальних занять з фізичного виховання, досягнення студентами успіху у спортивній діяльності, отримання задоволення від результатів витраченого працею часу, покращенню фізичного стану, поліпшенню показників здоров’я. Наведено приклад організації навчального процесу з фізичного виховання в НТУ «ХПІ» з застосуванням багаторічного педагогічного досвіду, тренерської майстерності викладачів кафедри фізичного виховання. Перелічені спеціалізації з видів спор ту, які розвинені на кафедрі. Дана характеристика основних видів навчальної діяльності з фізичного виховання: лекції, практичні заняття, контрольні випробування фізичної підготовленості, контрольні випробування зі спеціалізацій з виду спорту, комплексні змагання зі спеціалізацій з видів спорту, спортивно-масові заходи та інше. Детально розкрито зміст основних видів навчальної діяльності з фізичного виховання та запропоновано щонайліпші варіанти рішення завдань з можливих умов, надані практичні рекомендації щодо їх впровадження в навчальний процес. Сформульовано тлумачення одного з прийомів «оптимізації». На основі проведеного дослідження зроблені провідні висновки, які розкривають умови впровадження прийомів щодо оптимізації видів навчальної діяльності з фізичного виховання студентів. Доцільність і необхідність проведеної роботи в цьому напрямі є безперечною для оптимальної, адекватної і раціональної побудови змісту навчального навантаження з фізичного виховання та його інспектування.

The current issues of physical education of students of Ukraine are considered, the main pedagogical tasks are justified. A current analysis of the state of physical education of students in higher education institutions (HEI) was carried out, the domestic scientific literature, research of scientists and specialists were studied. The goal of the research is determined and aspects of improving the educational process in physical education in the context of the modern stage of education reform in Ukraine are consistently reviewed.The existing teaching methods, their content, that is, the system of various types of educational activities, the purpose of their application and interaction with the teaching aids, have been studied. A demanded method for optimizing the types of educational activities in physical education based on the acmeological approach is a leading direction – motivation to attend and success of physical education classes, students achieve success in sports activities, enjoy the results of the time spent working, improve physical condition, improve health indicators.An example of the organization of the educational process in physical education in the NTU «KPI» with the use of many years of teaching experience, coaching skills of teachers of the department of physical education. Listed specialization in sports, which developed in the department. The characteristic of the main types of educational activities in physical education is given: lectures, practical exercises, control standards for physical fitness, control standards for specializations in sports, complex competitions in specializations in sports, sports events and more. Disclosed the contents of the main learning activities in physical education and offered the best solutions possible conditions, practical recommendations for their implementation in the educational process. Formulated interpretation of the one methods of «optimization».Based on the studies done by the leading insights that reveal the conditions of implementation of techniques for optimizing learning activities for physical education students. The desirability and necessity of conducted work in this direction is an optimal, adequate and rational constructing the content of teaching load in physical education and its inspection.
Optimization of the types of educational activities in physical education of students
Keywords: фізичне виховання студентів; педагогічні технології; методи навчання; засоби навчання; закон інтеріоризації; секції фізичного виховання; контрольні випробування; спортивно-масові заходи; комплексні змагання; student; physical education; types of training activities; specialization in sports; teacher