Оцінка ефективності системи управління проєктами водокористування в контексті реалізації стратегіі сталого розвитку - Гришко, Наталя Євгеніївна; Яковенко, Ярослава Юріївна; Савєлова, Анна Дмитрівна; Сорока, Андрій Олегович; Лівенцова, Катерина Володимирівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2022)
У статті досліджуються актуальні питання комплексного оцінювання ефективності системи управління водокористуванням в промислових містах України. Стверджується, що є доцільним привернути увагу до оцінювання впливу наслідків трансформації техногенно змінених водних систем на соціально-економічну безпеку промислових міст. Зазначено, що невід’ємними складовими реалізації стратегії регіонального розвитку є діагностики стану водних ресурсів у містах на території України, пошук оптимальних шляхів знешкодження негативних наслідків діяльності суб’єктів господарювання. Проведено моніторинг чинників впливу на стан водних ресурсів, зокрема, джерел питної води промислових міст України. Відповідно, встановлено, що факторами стримування безпечного поводженні із відходами, зменшення водоємності ВВП (як часткова мета зменшення ресурсоємності виробництва) є недостатній рівень екологоорієнтованих інновацій у промисловості, а також обсягів капітальних інвестицій на очищення зворотних вод та розвиток водоохоронної діяльності. Оскільки результативність заходів щодо формування ефективності системи управління водокористуванням в промислових містах України викликає сумніви, то, з урахуванням усіх зазначених умов, розроблено інтегральну модель оцінки ефективності системи управління водними ресурсами в промислових містах України, що є основою пошуку оптимальних шляхів знешкодження негативних наслідків діяльності суб’єктів господарювання. Такі заходи зможуть також вирішити проблему забезпечення соціально-економічної безпеки міст. Проведене дослідження підтверджує важливість сприяння розвитку екологоорієнтованих інновацій у промисловості, а також збільшення обсягів капітальних інвестицій на очищення зворотних вод та розвиток водоохоронної діяльності. Окрему увагу приділено відбору показників інтегральної оцінки ефективності системи управління водокористуванням.

The article deals wiith topical issues of a comprehensive assessment of the effectiveness of the water management system in industrial cities of Ukraine. It was claimed that it is advisable to draw attention to assessing the impact of the consequences of the transformation of technogenically altered water systems on the socio-economic safety of industrial cities. It was also noted that an integral part of the implementation of the regional development strategy in the diagnosis of the state of water resources in cities on the territory of Ukraine, the search for optimal ways to neutralize the negative consequences of the activities of economic entities. The monitoring of factors influencing the state of water resources (drinking water in Ukraine’s industrial cities in particular) has been carried out. Accordingly, it was established that the insufficient level of environmental innovations in the industry, as well as the volume of capital investments in wastewater treatment and the development of water protection activities are the factors of restraining safe waste management, reducing the water intensity of GDP (as a partial goal of reducing the resource intensity of production). Taking into account the fact that the effectiveness of measures to form the effectiveness of the water management system in Ukraine’s industrial cities is questionable, an integral model for assessing the effectiveness of the water management system in industrial cities of Ukraine has been developed, which is the basis for the search for optimal ways to neutralize the negative consequences of the activities of business entities. The proposed in the article measures can solve the problem of ensuring the socio-economic security of cities. This study confirms the importance of promoting environmental innovation in the industry, as well as increasing capital investment in wastewater treatment and water conservation. Special attention was paid to the selection of indicators for the integral assessment of the effectiveness of the water management system.
Estimation of the efficiency of the management system of water use projects in the context of implementation of the sustainable development strategy
Keywords: водокористування; управління; проєкти; ефективність; інновації; забруднення; водні ресурси; безпека; water use; management; efficiency; projects; innovation; pollution; water resources; safety