Історія розвитку процесу самоподрібнення - Сокур, Микола Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Простежена історія техніки та технології, а також впровадження само подрібнення руд у світі та Україні. Огляд та аналіз охоплює ХХ і початок ХХІ ст. Показано, що самоподрібнення почало впроваджуватися в схеми рудопідготовки в 1950–62 рр. і набуло поширення в США, Канаді, Швеції, Австралії, Норвегії, ПАР, ФРН, Фінляндії, Туреччині та інш. країнах. Станом на 2010 рік в зарубіжній гірничій промисловості знаходилось в експлуатації близько 160 великих млинів повного чи часткового самоподрібнення, у тому числі 65 з них працювали в залізорудній промисловості, 28 – у мідній, а інші – при збагаченні руди рідкісних і благородних металів.

The history of technique and technology, as well as the introduction of autogenous grinding of ores in the world and in Ukraine, is traced. The review and analysis covers the 20th and the beginning of the 21st centuries. It is shown that self-crushing began to be introduced into ore preparation schemes in 1950–62 and became widespread in the USA, Canada, Sweden, Australia, Norway, South Africa, Germany, Finland, Turkey and others countries As of 2010, about 160 large full or partial autogenous grinding mills were in operation in the foreign mining industry, including 65 of them working in the iron ore industry, 28 in the copper industry, and the rest in the processing of ore of rare and precious metals.
The History of the Development of the Self-Grinding Process
Keywords: самоподрібнення руд; гірнича промисловість; історія техніки; залізорудна промисловість; збагачення руди