Організаційно-економічний стан підприємницьких структур у сфері відновлюваної енергетики: сучасні виклики та перспективи розвитку - Петрухнов, Олексій Валерійович (ФОП Лібуркіна Л. М., 2025)
Метою пропонованої статті є аналіз організаційно-економічного стану підприємницьких структур у сфері відновлюваної енергетики, виявлення сучасних викликів, що впливають на їхню діяльність, та визначення перспектив розвитку з урахуванням глобальних тенденцій, інноваційних технологій і механізмів державної підтримки. Теоретичну та методологічну основу досліджень становлять наукові праці та розробки вітчизняних і зарубіжних фахівців, що аналізують організаційно-економічний стан підприємницьких структур у сфері відновлюваної енергетики. У процесі дослідження було використано методи системного аналізу економічних явищ. У результаті аналізу визначено, що кожен напрям відновлюваної енергетики визначає унікальні підходи до управління підприємницькими структурами, що зумовлено технологічними, економічними та регуляторними факторами. Обґрунтовано, що механізми управління підприємствами у сфері ВДЕ базуються на впровадженні інновацій, стратегічному плануванні, дотриманні екологічних стандартів і раціональному використанні ресурсів. Проаналізовано, що в контексті підприємницьких структур відновлюваної енергетики фінансування охоплює процес залучення ресурсів, необхідних для реалізації проєктів або підтримки діяльності підприємства. Джерела фінансування можуть включати як власні кошти (прибуток підприємства), так і зовнішні ресурси (кредити, гранти, державні програми, інвестиції). Таким чином, фінансування охоплює всі залучені кошти – як короткострокові, так і довгострокові. Інвестиції, своєю чергою, є видом фінансування, орієнтованим на довгострокове вкладення капіталу з метою отримання майбутньої вигоди. На відміну від загального фінансування, яке може включати короткострокові ресурси для операційних витрат, інвестиції, як правило, розраховані на довготривалу перспективу. Перспективним напрямом подальших наукових досліджень у цій площині є оцінка ефективності механізму управління підприємницькими структурами та розробка шляхів удосконалення механізму управління підприємницькими структурами відновлювальної енергетики. The aim of the proposed artile is to analyze the organizatinal and economic conditin of entrepreneurial structures in the fild of renewable energy, identiy current challenges affctig their actiitis, and determine development prospects considering global trends, innovatie technologies, and mechanisms of State support. The theoretial and methodological framework of the research consists of scientii works and developments by domesti and foreign specialists that analyze the organizatinal and economic conditin of entrepreneurial structures in the fild of renewable energy. In the course of the research, methods of systemic analysis of economic phenomena were used. As a result of the conducted analysis, it is determined that each directin of renewable energy determines unique approaches to the management of entrepreneurial structures, inflenced by technological, economic, and regulatory factors. It is substantited that the mechanisms of management of enterprises in the fild of renewable energy sources (RES) are based on the introductin of innovatins, strategic planning, compliance with environmental standards and ratinal use of resources. It has been analyzed that in the context of entrepreneurial structures of renewable energy, fiancing encompasses the process of attactig resources necessary for project implementatin or supportig the enterprise’s actiitis. Sources of fiancing may include both internal funds (enterprise profi) and external resources (loans, grants, government programs, investments). Thus, fiancing covers all attacted funds – both short-term and long-term. Investments, in turn, represent a type of fiancing focused on long-term capital investment to obtain future benefis. Unlike general fiancing, which may include short-term resources for operatinal expenses, investments are typically intended for a long-term perspectie. A promising directin for further scientii research in this area is the assessment of the effiency of the management mechanism for entrepreneurial structures and the development of ways to improve the management mechanism for entrepreneurial structures in renewable energy.
The organizational and economic condition of entrepreneurial structures in the field of renewable energy: current challenges and development prospects
Keywords: організаційно-економічний стан; підприємницькі структури; відновлювана енергетика; інвестиції; енергетична безпека; управління ризиками; інноваційні технології; ринок відновлюваної енергетики; organizatinal and economic conditin; entrepreneurial structures; renewable energy; investments; energy security; risk management; innovatie technologies; renewable energy market