Стратегії і інструменти оцінки ризиків управління підприємством в кризових умовах - Бабенко, Владислав; Назарова, Тетяна Юріївна (International Science Group, 2024)
Стаття присвячена розгляду впливу ризиків на результати діяльності підприємств як важливого аспекту стратегічного управління в умовах невизначеності та кризи. Фокус статті на фінансово-економічних ризиках підкреслює їхню ключову роль у формуванні прибутковості та стабільності бізнесу, роблячи їх об'єктом особливого вивчення. У статті також розглядаються інші важливі категорії ризиків, такі як комерційні, правові, виробничі та організаційно-управлінські, розкриваючи комплексність та різноманіття викликів, які можуть виникнути в умовах кризи. Підкреслено важливість збалансованого підходу до оцінки ризиків, оскільки вони можуть виникнути з різних сфер діяльності. У статті подається інструментарій оцінки ризиків управління підприємством в кризових умовах. Серед них вказано на статистичний метод, розрахунково-аналітичний метод, економіко-статистичний метод та аналіз чуттєвості. Кожен з цих методів допомагає У статті аналізуються стратегії управління ризиками, зокрема стратегію активних дій, стратегію внутрішнього захисту та стратегію диверсифікації. Ці стратегії визначають основні напрямки для підприємств, які прагнуть знизити рівень ризику та забезпечити стійкість в умовах кризи. У статті також подано кількісну оцінку ступеня ризику для підприємств України у 2022 році, розподілену за розмірами та галузями діяльності, що робить її важливим інструментом для бізнесу та інвесторів, які розвивають свої стратегії в умовах економічної нестабільності. Результати дослідження, викладені в статті мають важливе практичне значення для бізнесу та менеджменту підприємств у кризових умовах. Дослідження надає компаніям інструментарій для оцінки фінансово-економічних ризиків, що дозволяє їм ідентифікувати ключові фактори, які можуть впливати на прибутковість. Застосування стратегій активних дій, внутрішнього захисту та диверсифікації допомагає підприємствам ефективно мінімізувати ці ризики та зберігати стійкість фінансового стану.
Keywords: стратегія; інструмент; оцінка ризиків; управління; кризові умови