Методологічні підходи для оцінювання якості багатопараметричних об'єктів енергетики - Буданов, Павло Феофанович; Грінченко, Ганна Сергіївна; Нечуйвітер, Олеся Петрівна; Цихановська, Ірина Василівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Проаналізовано комплексне оцінювання якості складних багатопараметричних об'єктів дослідження. Акцентовано увагу на те, що діюча на теперішній час методологія оцінки якості багатопараметричних об’єктів, незважаючи на різнорідність цих об'єктів, базується на єдиних принципах та методах кваліметрії, які пов'язані з певною системою чи групою систем, що входять до складу даного об'єкту і несуть інформацію щодо кількісних параметрів технологічного процесу та властивостей об'єкту, проте не дає змоги визначити єдиний інтегрований критерій для оцінювання якості об'єкту. Виявлено, що під час оцінювання якості об'єкта енергетики, в основних інформаційно-вимірювальних системах, відсутній процес формування комплексних та інтегральних кількісних та якісних показників оцінювання якості об'єкта. Запропоновано вдосконалити інформаційно-вимірювальну систему програмно-технічного комплексу автоматизованої системи управління технологічними процесами енергоблока електростанції, яка на основі аналізу поодиноких кількісних та якісних показників якості керуючих та інформаційних потоків (сигналів) про технологічні параметри дозволяє встановити та наочно зобразити взаємозв'язки між структурними елементами об'єкта і процесом формування якості електричної енергії як основного кількісного та інтегрального показника оцінки якості об'єкта. Проведено обґрунтування застосування методів оцінювання рівня якості електроенергії, які можуть застосовуватися як окремо, так і в різних поєднаннях і дають змогу: забезпечувати одержання кінцевого економічного результату, який дозволяє ухвалити економічно обґрунтоване рішення під час виробництва електроенергії, та більш точно оцінювати рівень якості електроенергії під час вимірювання різними приладами або під час розрахунку на основі формул, що відображають об'єктивні закономірності. Визначено етапи послідовності робіт з організації та проведення кваліметричного оцінювання якості електроенергії, що здатні: визначити мету оцінювання рівня якості електроенергії; здійснити вибір номенклатури одиничних і базових показників оцінювання якості електроенергії, а також вибір кваліметричного методу для оцінки рівня якості електроенергії. Розглянуто та обґрунтовано застосування інструментального (вимірювального), розрахункового та статичного методів кваліметрії, що дають змогу провести обчислення за значеннями кількісних параметрів електричної енергії та можуть мати практичне використання при проведенні розрахунку економічних витрат на виробництво електроенергії на об'єкті енергетики.

The complex quality assessment of complex multivariate research objects is analyzed. It is emphasized that the current methodology for assessing the quality of multi-parameter objects, despite the heterogeneity of these objects, is based on common principles and methods of qualimetry associated with a particular system or group of systems that are part of this object and carry information on the quantitative parameters of the technological process and properties of the object but does not allow to determine a single integrated criterion for assessing the quality of the object. It has been found that when assessing the quality of a power facility, the main information and measurement systems do not have a process for forming comprehensive and integrated quantitative and qualitative indicators for assessing the quality of the facility. It is proposed to improve the information-measuring system of the software and hardware complex of the automated process control system of a power plant power unit, which, based on the analysis of individual quantitative and qualitative indicators of the quality of control and information flows (signals) on technological parameters, allows to establish and present the relationships between the structural elements of the facility and the process of forming the quality of electricity as the main quantitative and integral indicator of the facility quality assessment. The article substantiates the use of methods for assessing the level of electricity quality, which can be used both separately and in various combinations and allow: to ensure the obtaining of the final economic result, which allows making an economically sound decision in the production of electricity, and to more accurately assess the level of electricity quality when measured by various devices or when calculated are based on formulas that reflect objective laws. The stages of the sequence of work on the organization and conduct of qualimetric assessment of electricity quality are determined, which allows: to determine the purpose of assessing the level of electricity quality; to select the nomenclature of single and basic indicators for assessing the quality of electricity, as well as the choice of a qualimetric method for assessing the level of electricity quality. The application of instrumental (measuring), computational, and static methods of qualimetry, which allow calculations based on the values of quantitative parameters of electricity and can be used in practice when calculating the economic costs of electricity production at a power facility, is considered and substantiated.
Methodological approaches for assessing the quality of multi parameter energy facilities
Keywords: якість; оцінка; метод кваліметрії; процес оцінювання якості об’єкта; quality; assessment; method of qualimetry; process of assessing the quality of an object