Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисципліни "Комп'ютерне моделювання процесів та систем". (Частина 2) - Гринченко, Марина Анатоліївна; Роговий, Антон Іванович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
В умовах цифровізації управлінських і виробничих процесів зростає потреба у кваліфікованих фахівцях, здатних аналізувати, моделювати та оптимізувати бізнес-процеси за допомогою сучасних засобів моделювання. Саме ці компетентності є важливою складовою підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальністю F3 «Комп’ютерні науки» освітньої програми «Комп’ютерні науки. Штучний інтелект та управління проєктами», яку реалізує кафедра управління проєктами в інформаційних технологіях НТУ «ХПІ». Друга частина методичних вказівок присвячена вивченню підходів до моделювання бізнес-процесів із використанням методології IDEF (зокрема IDEF0 та IDEF3), а також нотації BPMN (Business Process Model and Notation), яка є міжнародним стандартом опису процесів у вигляді графічних схем. Обидва підходи дозволяють здобувачам вищої освіти оволодіти інструментами формалізованого представлення функціональної структури, логіки виконання дій, подій, ролей та ресурсів у межах складних інформаційних і організаційних систем. Методичні вказівки орієнтовані на формування у здобувачів вищої освіти практичних навичок ідентифікації, опису та вдосконалення бізнес-процесів, що є необхідною умовою якісного проєктування ІТ-рішень та управління їх розробкою. У процесі виконання лабораторних робіт здобувачі вищої освіти навчаться будувати блок-схеми процесів, декомпонувати функції, виявляти залежності між подіями та ресурсами, а також застосовувати CASE-засоби для побудови моделей у нотаціях IDEF та BPMN. Ці вказівки можуть бути використані як в рамках лабораторних занять, так і під час виконання курсових і дипломних проєктів для аналізу та моделювання бізнес-процесів у прикладних сферах ІТ і цифрового управління проєктами.
Keywords: методичні вказівки; лабораторна робота; комп'ютерне моделювання; системне мислення; програмні засоби; програмне забезпечення