Saving compressed air by choosing an efficient pneumatic drive control circuit - Krutikov, Hennadiy; Stryzhak, M. (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
The article presents the development of pneumatic circuits and control charts of pneumatic distribution valves, which make it possible to significantly expand the scope of application of power pneumatic tools to increase inertial loads and achieve a significant reduction in compressed air consumption compared to traditional throttle braking circuits with the simultaneous increase of the response speed of the pneumatic drive. A mathematical model of a pneumatic drive in a dimensionless form is obtained, and dynamic similarity criteria are highlighted. A methodology for determining the scope of efficient use of an energy-saving pneumatic drive circuits under specific operating conditions was created.

У статті приведено розробку пневматичних схем та схем керування пневморозподільними клапанами, які дають змогу значно розширити сферу застосування силового пневмоприводу для збільшення інерційних навантажень та досягти суттєвого зниження витрат стисненого повітря порівняно з традиційними схемами дросельного гальмування. з одночасним збільшенням швидкості спрацювання пневмоприводу. Отримано математичну модель пневмоприводу в безрозмірному вигляді та виділено критерії динамічної подібності. Створено методику визначення області ефективного використання енергозберігаючих схем пневматичного приводу в конкретних умовах експлуатації.
Економія стисненого повітря шляхом вибору ефективної схеми керування пневматичним приводом
Keywords: cost effectiveness; mathematical model; pneumatic drive; inertial load; економічна ефективність; математична модель; пневмопривод; інерційне навантаження