Створення технології дискретно-континуального зміцнення елементів автономних турбодетандерних електростанцій - Ткачук, Микола Миколайович; Новіков, Максим Костянтинович; Грабовський, Андрій Володимирович; Кравченко, Сергій Олександрович; Ткачук, Микола Анатолійович; Подрєза, Сергій Михайлович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
У роботі описано комплекс досліджень та розробок створення технології дискретно-континуального зміцнення елементів автономних турбодетандерних електростанцій. Із цією метою пропонується дослідження напружено-деформованого стану системи контактуючих дискретно та континуально зміцнених тіл. При цьому використовується поєднання позитивних ефектів, які спостерігаються при застосуванні кожного із видів зміцнення. Сукупний ефект від такого синтетичного методу зміцнення перевищує суму ефектів від застосування кожного із складових методів. Задля досягнення високих технічних характеристик елементів та у цілому турбодетандерних електростанцій розроблено підхід, який базується на параметричному моделюванні конструкцій та технологій. Шляхом цілеспрямованого поліпшення цих параметрів підвищується міцність, коефіцієнт корисної дії і довговічність. А також знижується зношуваність найбільш навантажених та відповідальних елементів турбодетандерних електростанцій. Основною особливістю розроблених підходів до створення технології дискретно-континуального зміцнення елементів автономних турбодетандерних електростанцій є розвиток та застосування узагальненої параметричної моделі турбодетандерних електростанцій як цілісного системного об’єкту. При цьому і проєктні, і технологічні рішення є варійованими та шуканими за критеріями міцності, довговічності та ККД.

This paper describes a set of research and development activities to create a technology for discrete-continuous strengthening of autonomous turbo-expander power plants elements. With this purpose, it is proposed to study the stress-strain state of the system of discretely and continuously strengthened bodies in contact. This is done by combining the positive effects observed when using each type of strengthening. The combined effect of this synthetic strengthening method exceeds the sum of the effects of each of the component methods. In order to achieve high technical characteristics of the elements and turboexpander power plants as a whole, an approach based on parametric modelling of structures and technologies has been developed. By targeted improvement of these parameters, strength, efficiency and durability are increased. It also reduces the wear and tear of the most stressed and critical elements of turboexpander power plants. The main feature of the developed approaches to the creation of the discrete-continuous strengthening technology of the elements of autonomous turboexpander power plants is the development and application of a generalized parametric model of turboexpander power plants as a complete system object. At the same time, both design and technological solutions are varied and sought after by the criteria of strength, durability and efficiency.
Development of discrete-continuous strengthening technology of autonomous turboexpander power plants elements
Keywords: турбодетандерні електростанції; турбоустановки; дискретно-континуальне зміцнення; напружено-деформований стан; проєктно-технологічне забезпечення; turboexpander power plants; turbine installations; discrete and continuous strengthening; design and technological support; technical characteristics