Захист ліній електропередавання з захищеними проводами від прямих ударів блискавки - Данильченко, Дмитро Олексійович (НТУ "ХПІ", 2018)
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук (доктора філософії) за спеціальністю 05.14.02 - Електричні станції, мережі і системи (141 – Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка). – Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", Харків, 2018. Дисертація присвячена розв'язанню актуальної науково-прикладної задачі у галузі блискавко захисту повітряних ліній електропередавання із захищеними проводами середніх класів напруги від прямих ударів блискавки. В роботі експериментально доведено, що захищені проводи рідше вражаються прямими ударами блискавки, ніж неізольовані проводи. Це пов'язано з захисною оболонкою захищених проводів, оскільки умови виникнення зустрічного лідеру значно ускладнюються, то і зона захоплення блискавки значно зменшується. Діючі методики розрахунку кількості прямих ударів блискавки не враховують тип проводу на ПЛ, що призводить до не коректних розрахунків кількості прямих ударів блискавки, і, як наслідок, кількості вимкнень лінії. Отримані результати дозволили створити новий підхід до блискавкозахисту ПЛ з захищеними проводами, створити комбіновану лінію електропередавання. Ця лінія містить в своїй конструкції захищені проводи і неізольований провід, який виконує роль блискавкозахисного дроту. Створена модель комбінованої лінії була експериментально перевірена, жодного удару блискавки в захищені проводи зафіксовано не було.

Dissertation for the degree of candidate of technical sciences (doctor of philosophy) in specialty 05.14.02 - Electric power stations, networks and systems (141 – Power engineering, electrical engineering and electromechanics). – National Technical University "Kharkiv Polytechnic Institute", Kharkiv, 2018. The thesis is devoted to the solution of the current scientific and applied problem in the field of lightning protection of overhead transmission lines with protected wires of medium voltage classes from direct lightning strikes. In the work it has been experimentally proved that the protected wires are less likely to be struck by direct lightning strikes than bare wires. This is due to the protective envelope of the protected wires, since the conditions for the appearance of the oncoming streamer are significantly more complicated, then the lightning capture zone is significantly reduced. The current methods for calculating the number of direct lightning strikes do not take into account the type of wire on the overhead line, which leads to incorrect calculations of the number of direct lightning strikes, and, as a consequence, the number of line outages. The obtained results made it possible to create a new approach to lightning protection of overhead lines with protected wires, to create a combined power transmission line. This line contains in its design protected wires and bare wire, which acts as a lightning protection cable. The created model of the combined line was experimentally tested, not a single lightning strike into the protected wires was recorded.
Protection of power lines with protected wires from direct lightning strikes
Keywords: повітряна лінія електропередавання; захищений провід; прямий удар блискавки; повнофакторний експеримент; зона захоплення блискавки; регресійний аналіз; метод нечіткої логіки; комбінована лінія електропередавання; дисертації; overhead transmission line; protected wire; direct lightning strike; full-factor experiment; lightning grabber zone; regression analysis; non-precise logic method; combined power transmission line; 621.316.9