Методичні вказівки до виконання самостійної роботи з навчальної дисципліни "Структура та властивості кольорових металів і сплавів" - Білозеров, Валерій Володимирович; Волков, Олег Олексійович; Дробенюк, Тамара Іванівна; Князєва, Ганна Олександрівна; Князєв, Сергій Анатолійович; Протасенко, Тетяна Олександрівна; Субботіна, Валерія Валеріївна; Субботін, Олександр Володимирович; Терлецький, Олександр Семенович; Федоренко, Ганна Анатоліївна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
Самостійна робота студента (СРС) – це навчальна діяльність студента, яка планується та виконується за завданням під методичним керівництвом і контролем викладача, але без його прямої участі. Самостійна робота студента, яка є суттєвим елементом навчального процесу поряд з аудиторним навчанням, набуває великого значення, особливо в умовах навчання відповідно до вимог до навчального процесу. СРС формує навички безперервної освіти та самостійної діяльності взагалі, що є конче необхідним у будь-якій професійній діяльності, виробляє здатність самостійно приймати оптимальні рішення. Програмою навчальної дисципліни «Структура та властивості кольорових металів і сплавів» передбачено виконання самостійної позааудиторної роботи студентів. Під час вивчення запропонованих питань студенти вчаться працювати з літературними та нормативними джерелами інформації, узагальнювати та стисло викладати вивчене. Запропоновані форми виконання самостійної роботи сприяють формуванню творчого відношення до навчання. Процес виконання самостійної позааудиторної роботи студентів можна умовно поділити на два етапи: 1) пошук та опрацювання рекомендованої літератури; 2) узагальнення обробленої інформації у вигляді схем, конспектів, планів-характеристик, тез, таблиць; виконання лабораторних робіт. Для виконання самостійної роботи студентам рекомендована література з навчальної дисципліни «Структура та властивості кольорових металів і сплавів». В процесі опрацювання літератури бажано робити нотатки на окремих аркушах паперу або в електронному вигляді. При цьому необхідно зазначити відомості про літературні джерела: автора, назву, видавництво, рік видання, сторінки. Зазначені дані необхідно занести до переліку використаної літератури.
Keywords: методичні вказівки; самостійна робота; матеріалознавство; метали; сплави; структура металів