Моделювання процесів забруднення повітряного фільтра в моторних експериментах - Триньов, Олександр Володимирович; Сівих, Дмитро Георгійович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2025)
В публікації розглядається методика проведення моторних експериментів з дослідження впливу забруднення повітряних фільтрів впускної системи дизеля на економічні та екологічні показники двигуна. Методика дозволяє також відслідковувати в межах експлуатаційних режимів дизеля вплив змін коефіцієнта надлишку повітря на зазначені показники. В сучасних ДВЗ з електронними блоками керування управління процесами повітропостачання реалізується в автоматичному режимі. При цьому на основі закладеної в блок керування програми коригуються витрати як палива, так і повітряного заряду, розглядаються для розробки такої програми експлуатаційні режими двигуна, які визначаються в свою чергу типом ДВЗ, його призначенням, рівнем форсування та умовами експлуатації. При цьому основною метою залишається вибір оптимальних витрат як палива, так і повітря в залежності від експлуатаційного режиму.

The publication deals with the methodology for conducting motor experiments to study the effect of diesel intake system air filter fouling on the economic and environmental performance of the engine. The methodology also makes it possible to track the influence of changes in the air excess ratio on these indicators within the operating modes of the diesel engine. In modern internal combustion engines with electronic control units, air supply processes are controlled automatically. In this case, based on the program laid down in the control unit, the consumption of both fuel and air charge is adjusted, and the engine operating modes are considered for the development of such a program, which are determined, in turn, by the type of internal combustion engine, its purpose, boost level, and operating conditions. At the same time, the main goal is to select the optimal consumption of both fuel and air, depending on the operating mode.
Modeling of air filter foundation processes in motor experiments
Keywords: моделювання; експеримент; гідравлічний опір; дизель; повітреподача; економічні показники; фільтр; modeling; experiment; hydraulic resistance; diesel engine; air supply; economic indicators; filter