Імплементація системного підходу до аналізу структури економічної безпеки підприємств аграрного сектора України - Кухар, Олександр Васильович (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2023)
Стаття присвячена імплементації системного підходу в розробці структури економічної безпеки підприємств аграрного сектора України. Обґрунтовано, що до економічної безпеки підприємств аграрного сектора економіки як системи необхідно віднести наступні її складові: продовольчу; екологічної безпеки; біологічну (ресурсну); фінансово-кредитну; соціальну; керування і керування запасами; соціальних індикаторів; страхового забезпечення; державного регулювання; сільськогосподарської кооперації; моніторингу; сільськогосподарської інформації; землеробства і тваринництва; машин; зайнятості населення; торгівлі; оптових продовольчих ринків; наукового забезпечення тощо. Вказане створює уявлення про структурно-логічну схема взаємозв‘язку і взаємовпливу основних елементів системи економічної безпеки аграрних підприємств. Визначено, що елементи та підсистеми системи економічної безпеки підприємств аграрного сектора відзначаються конкретними принципами. Зокрема, встановлено, що ресурсний принцип позначає, що підсистеми взаємодіють ресурсними потоками для забезпечення всіма необхідними ресурсами для реалізації головної мети – економічної безпеки аграрного сектора; інформаційний принцип передбачає обмін інформацією між підсистемами для забезпечення стійкості всієї системи; організаційний принцип визначає взаємозв'язок підсистем для ефективного досягнення головної мети; технологічний принцип позначає технологічне зв'язування підсистем у процесі перетворення ресурсів для досягнення цілей продовольчого та сировинного забезпечення; функціонально-цільовий принцип визначає, що підсистеми з своїми цільовими функціями сприяють досягненню загальної мети - економічної безпеки аграрного сектора. Розвинуто типологію структурних складових системи управління економічною безпекою аграрного підприємства. Здійснено обґрунтування виділення функціональних компонент та елементів даної системи. Типологія структурних складових системи управління економічною безпекою аграрного підприємства включає такі елементи, як екологічні, ресурсні, фінансово-кредитні, інтеграційні, моніторингові, інформаційні, виробничі, техніко-технологічні, кадрові та збутові, а також компонент наукового та інноваційного забезпечення, управління запасами, страхового забезпечення, державного регулювання.

The article is devoted to implementing a systematic approach to developing the economic security structure of enterprises in Ukraine's agrarian sector. It is substantiated that the economic security of enterprises of the agrarian sector of the economy as a system should include the following components: food; environmental safety; biological (resource); financial and credit; social; inventory management and management; social indicators; insurance coverage; state regulation; agricultural cooperation; Monitoring; agricultural information; agriculture and animal husbandry; Machines; employment; Trade; wholesale food markets; scientific support, etc. This creates an idea of the structural and logical scheme of interconnection and mutual influence of the main elements of the system of economic security of agricultural enterprises. It is determined that the elements and subsystems of the system of economic security of enterprises in the agricultural sector are marked by specific principles. In particular, it is determined that the resource principle means that the subsystems interact with resource flows to provide all the necessary resources for the implementation of the main goal – economic security in the agricultural sector; the information principle provides for the exchange of information between subsystems to ensure the stability of the entire system; the organizational principle defines the interconnection of subsystems for the effective achievement of the main goal; technological principle denotes the technological coupling of subsystems in the process of transforming resources to achieve the goals of food and raw material supply; The functional-target principle determines that subsystems with their target functions contribute to the achievement of the overall goal - the economic security of the agricultural sector. A typology of structural components of an agrarian enterprise's management of economic security has been developed. The substantiation of the allocation of functional components and elements of this system is carried out. The typology of structural components of the system of management of economic security of an agricultural enterprise includes such elements as environmental, resource, financial and credit, integration, monitoring, information, production, technical and technological, personnel and sales, as well as a component of scientific and innovative support, inventory management, insurance provision, state regulation.
Implementation of a systematic approach to the analysis of the structure of economic security of enterprises in the agricultural sector of Ukraine
Keywords: безпека; структура; типологія; функціональні компоненти; економічна безпека; аграрні підприємства; security; structure; typology; functional components; economic security; agrarian enterprises