Перспективи економічної інтеграції України в рамках угоди про асоціацію з ЄС - Посохов, Ігор Михайлович; Овчаренко, Андрій Іванович; Гусарова, Дар'я Михайлівна (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", 2024)
В статті досліджуються перспективи економічної інтеграції в рвмках угоди про асоціацію з ЄС. Зазначено,що у сучасних дослідженнях з інтеграції України до ЄС частіше всього розглядаються проблеми українського виміру європейської та євроатлантичної інтеграції, набуття Україною статусу кандидата в члени ЄС в умовах війни в Україні, державної євроінтеграційної політики України: теорія, методологія, механізми, реінженірингу у міжнародному бізнесі.Запропоновано основні перспективи подальшої економічної інтеграції України до ЄС: посилити відповідальність за корупційні схеми в економіці та в сфері прав інтелектуальної власності; впровадити Стратегію податкової політики, яка має врахувати всі секторальні аспекти Угоди про асоціацію з ЄС; посилити контроль за державними закупівлями; застосовувати реальні інструменти стимулювання енергоефективності та інноваційного розвитку (податковий кредит або податкова знижка), екологічно безпечного виробництва (ліміти викидів, коригуючі коефіцієнти тощо), встановити неоподатковуваний мінімум доходів громадян та застосувати реальний контроль за особами, які отримують податкові пільги. Обгрунтовано, що рівень інноваційної активності має стимулюватися в першу чергу податковими пільгами. Показано, що в зарубіжних країнах в першу чергу акцент робиться на фінансуванні приватними компаніями інноваційних досліджень, що дозволяє їм отримувати інноваційний продукт, який потім може продаватися як в середині країни, так і за її межами. В Україні здебільшого держава не зацікавлена в таких процесах і не створює певні преференції особам, що розробляють інноваційний продукт. Запропоновано запровадити інноваційний податковий кредит, який дозволить суб’єктам інноваційної діяльності зменшити податкове навантаження з податку на прибуток підприємств або відстрочити його сплату. Завдяки такому підходу Україна може отримувати інноваційні продукти, які будуть користуватися попитом на світовому ринку.

The article examines the prospects of economic integration within the framework of the association agreement with the EU. It is noted that modern studies on the integration of Ukraine into the EU most often consider the problems of the Ukrainian dimension of European and Euro-Atlantic integration, Ukraine's acquisition of the status of a candidate for EU membership in the conditions of the war in Ukraine, the state European integration policy of Ukraine: theory, methodology, mechanisms, reengineering in international business. The main prospects for further economic integration of Ukraine into the EU are offered: strengthen responsibility for corruption schemes in the economy and in the field of intellectual property rights; implement the Tax Policy Strategy, which should take into account all sectoral aspects of the Association Agreement with the EU; strengthen control over public procurement; apply real tools to stimulate energy efficiency and innovative development (tax credit or tax discount), environmentally safe production (emission limits, correction factors, etc.), establish a tax-free minimum income of citizens and apply real control over persons receiving tax benefits. It is justified that the level of innovative activity should be stimulated primarily by tax benefits. It is shown that in foreign countries, the emphasis is primarily on the financing of innovative research by private companies, which allows them to obtain an innovative product, which can then be sold both inside the country and outside its borders. In Ukraine, for the most part, the state is not interested in such processes and does not create certain preferences for persons developing innovative products. It is proposed to introduce an innovative tax credit, which will allow subjects of innovative activity to reduce the tax burden from corporate income tax or postpone its payment. Thanks to this approach, Ukraine can obtain innovative products that will be in demand on the world market.
Prospects of economic integration of Ukraine within the framework of the association agreement with the EU
Keywords: інтеграція; ЄС; товарооборот; міжнародний бізнес; міжнародна торгівля; макроекономічні проблеми; членство в ЄС; integration; EU; international trade; international business; trade; macroeconomic problems; EU membership